ETC v SND / SND v ETC

ETC v SND / SND v ETC

Schauspiel

Neues Gebäude, Räumlichkeiten und Bühnen des SND

10.00 - 11.15 Diskusia na tému Rozmanitosť v akcii
Hostia:
 Iveta Škripková (autorka, režisérka, dramaturgička), Michal Vašečka (sociológ)

11.30 - 13.00 Panelová diskusia k téme Rozmanitosť v akcii
16.15 - 17.45 Diskusia na tému úloha divadiel v európskej kultúrnej politike, ,,Stav európskeho divadla"
Hostia: Barbara Gessler (riaditeľka Kreatívnej Európy, generálna riaditeľka pre vzdelávanie a kultúru v Európskej komisii), členovia Európskej divadelnej konvencie

Umelecká platforma kreativity, inovácie a spolupráce
Európska divadelná konvencia (European Theatre Convention - ETC) oslávi svoje tridsiate narodeniny v Bratislave. Práve v Slovenskom národnom divadle budeme totiž od 29. novembra do 2. decembra hostiť jedno z najdôležitejších podujatí ETC - Medzinárodnú divadelnú konferenciu, počas ktorej prebehne aj Generálne zhromaždenie členských divadiel ETC. Bohatý pracovný program umožní aj stálym divákom i kolegom divadelníkom nahliadnuť do zákulisia ETC a oboznámia sa s projektmi, ktoré ETC práve pripravuje. Môžu spoznať aj zaujímavých a inšpiratívnych spíkrov na tému – Rozmanitosť v akcii (Diversity in action).

Čo sa skrýva za skratkou ETC
Z pohľadu Slovenského národného divadla ide naozaj o výnimočnú udalosť. ETC vzniklo v roku 1988 v snahe promovať súčasné činoherné divadlo, podporiť mobilitu umelcov a rozvíjať vzájomnú spoluprácu nielen v Európe. Od roku svoju vzniku po dnešné jubileum sa členmi stalo viac ako 40 divadiel z 25 krajín a tým aj viac ako 8.000 000 miliónov návštevníkov a teda aj tisíce umelcov a viac ako 16.000 inscenácií ročne. Týmto sa ETC stalo za tridsať rokov jednou z najväčších pan-Európskych divadelných sietí.
Vo svojom štatúte definuje svoju misiu najmä vo vytvorení siete, ktorá podporí vzájomnú spoluprácu európskych divadiel najmä s ohľadom na mnohojazyčnosť regiónov, vzdelávanie umením, reflektujúc rozmanitosť v pulzujúcom európskom divadelnom sektore.
Z ETC sa tak stala profesionálna a živá platforma pre divadelníkov, ktorým pomáha vstupovať do medzinárodného tvorivého dialógu, vytvára priestor na hľadanie partnerstiev, tým, že organizuje rôzne spoločné projekty, iniciuje výskumy, edukačné projekty, zdieľa informácie o nových technológiách i formách storytellingu, vydáva publikácie, podporuje preklad, rezidencie mladých umelcov, mobilitu odborníkov. Umožňuje viesť prirodzený kultúrny dialóg a realizovať náročné koprodukčné projekty, celosvetovo promuje svojich členov na iných nadnárodných fórach. A to je iba malá časť aktivít.

Slovenská cesta s ETC
Rok 2000 sa stal pre Činohru Slovenského národného divadla zlomový práve preto, že Činohra vstúpila ako partnerské divadlo do siete Európskej divadelnej konvencie. Ako poznamenal vtedajší generálny riaditeľ Dušan Jamrich: „predbehli sme NATO aj Európsku úniu, Slovenské národné divadlo už je členom Európskej divadelnej konvencie.“ Bola to vôľa otvoriť divadlo svetu, pretože v tom období už okrem Čiech takmer necestovalo do zahraničia. Tak sa začala dnes už osemnásťročná spoločná cesta.


Novembrová konferencia v Bratislave
Akýmsi symbolickým potvrdením dobrých vzťahov je aj výročné zrhomaždenie a Medzinárodná divadelná konferencia ETC práve v roku jej tridsiatych narodenín práve na pôde novej budovy SND. Činohra SND si váži možnosť hostiť našich kolegov a partnerov i slovenských divadelníkov počas bohatého pracovného programu. Začne sa slávnostným stretnutím prezidenta ETC Serga Ronconiho, predstaviteľov Slovenského národného divadla a zástupcov členských divadiel i členov slovenskej kultúrnej obce 29. novembra pred večerným predstavením Pred západom slnka. Program bude pokračovať bude sériou prednášok a prezentácií na tému Rozmanitosť v akcii 30. novembra od 10.00 do 18.00 vo Foyeri novej budovy. Rečníkmi jednotlivých blokov budú Iveta Škripková a Michal Vašečka za Slovensko, Erik Ulfsby, Marc Grandmontagne, Barbara Gressler a iní.

VOĽNÝ VSTUP