Veľký zošit

Daniel MajlingAgota Kristof

Veľký zošit

Schauspiel
Neues Gebäude, Studio
10. 1. 2019 19:00 h - 20:55 h

Na dvere chalupy stojacej kdesi v zapadnutej pohraničnej dedine klope žena. Po jej boku stoja dvaja chlapci - dvojčatá. Je vojna. Matka chce, aby dvojčatá vojnu prežili a na vidieku je šanca o čosi väčšia. Jediný človek, ktorý ich však môže prichýliť, je zároveň aj ženiným najväčším nepriateľom. Je to jej vlastná matka.

Dvojčatá sa musia prispôsobiť životu v tvrdých podmienkach sveta u starej mamy, v ktorom sa ľudia celkom zvlčili. Ich stará matka je zatrpknutá starena, ktorá otrávila ich starého otca a ľudia okolo nich sú krvilační vojaci alebo suroví sedliaci. Vo svete, kde sa morálka rozsypala na prach, vytvárajú si dvojčatá postupom času svoj vlastný etický kódex, podľa ktorého konajú. Je to kódex pragmatický, tvrdý, ale aj kruto spravodlivý.

Veľký zošit však nie je len príbehom o krutosti a zvieracej podstate človeka. Je to aj príbeh o malom semienku ľudskosti, ktoré dokáže v každom človeku prežiť aj v tej najtvrdšej dobe.

Keď v roku 1987 vyšiel vtedy už vyše päťdesiatročnej spisovateľke Agote Kristof jej románový debut, stal sa okamžite literárnou udalosťou. Získal niekoľko prestížnych ocenení a bol preložený do viac ako tridsiatich jazykov.

Inscenační tím
Réžia:
Ján Luterán
Preklad: Andrea Čerňanská-Černáková
Kostýmy: Eva Kleinová
Dramaturgia: Daniel Majling
Scéna: Michal Lošonský
Svetelný dizajn: Ján Ptačin

Obsadenie
Stará mama: Žofia Martišová
Dvojča 1: Martin Šalacha
Dvojča 2: Marián Viskup
Matka, Zajačí pysk, slúžka: Alena Pajtinková
Otec, Pucák, Obuvník, Vyšetrovateľ: Martin Nahálka
Farár, Dôstojník, Poštár: Juraj Ďuriš

Gastauftritt im SND

Anmerkung

Hosťovanie Divadla Andreja Bagara Nitra