Natália Horečná

Natália Horečná

Natália Horečná sa narodila v roku 1976 v Bratislave. Je absolventkou Tanečného konzervatória Evy Jaczovej (1994). Po štúdiu v Bratislave študovala rok na Baletnej škole Hamburského baletu Johna Neumeiera. 
Sólistka hamburského baletu Johna Neumeiera do roku 2003. Počas svojho angažmán stvárnila množstvo rolí, napríklad: Eryklea a Kirké v Odyseovi, sólo v Magnificat (pôvodná choreografia pre Sylviu Guillem), Manon Lescaut v Dáme s kaméliami či Magdaléna v Mesiášovi. Ďalšie sólové role v baletoch ako Romeo a Júlia, Spiaca krásavica, Luskáčik, Sen noci svätojánskej, Hamlet, Popoluška, Giselle, Bernstein Dances, Ilúzie ako Labutie jazero, III. Mahlerova symfónia, Nižinsky, Zimná cesta, Matúšove pašie, a tak ďalšie. Po odchode z Hamburgu tancovala v Scapino Ballete Rotterdam, neskôr do roku 2012 sa stala členkou Nederlands Dans Theater 1. Za šesť rokov v Nederlands Dans Theater tancovala v dielach najprednejších svetových choreografov. Jiří Kylián, Sol León a Paul Lightfoot, William Forsythe, Mats Ek, Wayne McGregor, Jacopo Godani. Vytvorila choreografie pre Nederlands Dans Theater: Lullaby of Little Soldier (2007), My Broken Self, FuneralPurgatorial (2011), Spat Upon (2012), pre ďalšie divadlá holandské divadlá: Lie Lies (2008), As If It Happened. Pre Junior balet Hamburg Dressed Up in Tissue Paper (2012), Not WithoutMy Head pre sólistov hamburského baletu. Gloomy Triptych pre Chemnitz Ballet. Pre BalletGraz Firebird (2012). Voor De Deur pre balet Kiel (2013), Tree With Cherries pre International Dance Stage v Antverpách (2013), Joyful Tales pre Tanečnú akadémiu v Ríme, či Das Affentheater (War of The Roses) pre Nederlands Dans Theater 2. V súčasnosti spolupracuje so súbormi, akými sú napríklad: Viedenský štátny balet, Balet Helsinki, Monte Carlo Balet, Dánsky Kráľovský balet, Hamburský juniorsky balet, balet Slovenského národného divadla a ďalšie. Dodnes vytvorila dvadsať osem pôvodných baletných diel.

V roku 2012 bola nominovaná v ankete baletných kritikov nemeckého Tanz Jahrbuch 2012 choreografkou roka. V tom istom roku dostala pozvanie od vtedajšej Kráľovnej Beatrix, na Kráľovský banket, v rámci osláv návštevy vtedajšieho prezidenta Ivana Gasparovica. V 2014 sa objavila na obale prestížneho časopisu so sídlom v Berlíne - 'Tanz', a v septembri toho istého roku prebrala cenu Taglioni pre Najlepšiu mladú choreografku Európy - udelenú nadáciou Vladimíra Malakhova.