Aleš Briscein

Aleš Briscein

Tenor

Sezónu 2022–2023 začal Aleš Briscein turné s Českou filharmóniou – Glagolskou omšou s dirigentom Semjonom Byčkovom (Edinburgh, Santander, San Sebastian). Prvým jeho operným projektom potom bude Káťa Kabanová (úloha Borisa) v Grand Théâtre de Genève pod taktovkou Tomáša Netopila. V sezóne 2021 – 22 sa predstavil napr. ako Anatol Kuragin v novej inscenácii Prokofjevovej opery Vojna a mier v réžii Calixta Bieita v Ženeve.

Jeho umelecký program zahŕňa predvedenie Mahlerovej 8. symfónie v Budapešti, Schrekerovej opery Vzdialený zvuk v Prahe, Janáčkovej Glagolskej omše v Prahe, Viedni a v USA, Káte Kabanovej a Messiaenovej opery Svätý František z Assisi v Ženeve. Hosťuje na mnohých domácich divadelných scénach a festivaloch, napríklad v úlohe Jiřího vo Dvořákovom Jakobínovi, Ladislava v Smetanových Dvoch vdovách, princa v Rusalke, grófa d'Albafiorita v Mirandolíne Bohuslava Martinů, Jaromíra vo Fibichovom Páde Arkuna, Lukáša v Smetanovej Hubičke, Alfreda v Traviate, v titulnej úlohe Lohengrina alebo Pollioneho v Belliniho Norme.

Medzi jeho posledné úspechy patrí opera Rodiona Ščedrina Lolita v pražskom Národnom divadle a v Marinskom divadle v Petrohrade v roku 2020, titulná rola v novej inscenácii Smetanovho Dalibora vo Frankfurte nad Mohanom pod taktovkou Stefana Soltesza v roku 2019, v roku 2018 debutoval ako Paul v novej inscenácii Korngoldovej opery Mŕtve mesto v Komische Oper Berlin a v drážďanskej Semperoper, Filku Morozova stvárnil v novej inscenácii Janáčkovej opery Z mŕtveho domu v Mníchovskej štátnej opere a Sergeja v Lady Macbeth Mcenského okresu v Ostrave a debutoval v Deutsche Oper Berlin ako Albert Gregor vo Veci Makropulos.

V roku 2017 stvárnil Tamburmajora vo Wozzeckovi v Theater an der Wien pod taktovkou Lea Hussaina a v naštudovaní režiséra Roberta Carsena, v roku 2016 naštudoval novú inscenáciu Eugena Onegina v Komische Oper Berlin, debutoval v úlohe Skuratova v opere Z mŕtveho domu na opernom festivale v Savonlinne a v úlohe Alberta Gregora v koncertnom predvedení  Veci Makropulos pod taktovkou Jiřího Bělohlávka na festivale BBC Proms. So Štátnou operou Praha bol na turné v Japonsku ako Pollione v Belliniho Norme a s Národným divadlom Brno v Hongkongu ako Albert Gregor vo Veci Makropulos.

V roku 2015 debutoval v úlohe Kráľovského syna v Humperdinckovej opere Königskinder v Opere Frankfurt, stvárnil Lacu v Janáčkovej Jej pastorkyni v Teatro Comunale di Bologna a spieval Stravinského Les Noces v Ríme. V sezóne 2013/14 hosťoval v nových inscenáciách Cosi fan tutte v Komische Oper av Jej pastorkyni v Grazi. V roku 2016 sme ho mohli počuť ako Andreja v Čajkovského  Mazeppovi  v Komische Oper a ako Števu v Jej pastorkyni v Bavorskej štátnej opere v Mníchove.

V lete roku 2012 zožal veľký úspech v titulnej úlohe Wagnerovho Lohengrina na Tirolskom festivale v Erle pod vedením Gustava Kuhna a spieval Smetanovu zriedka uvádzanú operu Dve vdovy v Angers a Nantes.

Predstavenia