Eva Katráková Bodorová

Eva Katráková Bodorová

Sopran

https://evabodorova.com/

Eva Katráková Bodorová je absolventkou Štátneho konzervatória v Bratislave pod vedením prof. Boženy Ferancovej. Počas štúdia na konzervatóriu sa zúčastnila na Medzinárodnej súťaži Imricha Godina – Iuventus Canti vo Vrábľoch (2014), kde sa stala absolútnou víťazkou a získala tiež Cenu za najlepšiu interpretáciu diela z 21. storočia. Po tomto úspechu zvíťazila na súťaži konzervatórií v Bratislave. S úspechom sa zúčastnila aj na Speváckej súťaži Hansa Gabora vo viedenskom Belvederi a na medzinárodnej súťaži Neue Stimmen v Berlíne.
 
Po ukončení štúdií vyhrala konkurz, na základe ktorého získala dvojročné štipendium v opernom štúdiu súboru Deutsche Oper am Rhein v Düsseldorfe. Jej debutom sa tu stala rola Kňažky vo Verdiho opere Aida (réžia Philipp Himmelmann, hudobné vedenie Axela Kober a Aziz Shokhakimov) po boku svetoznámych sólistov Borisa Statsenka a Morenike Fadayomi. Po úspechoch na doskách Deutsche Oper am Rhein v Düsseldorfe i v Duisburgu sa predstavila aj ako Barbarina v Mozartovej Figarovej svadbe. V sezóne 2015/2016 spievala úlohu Prvej mníšky v hudobnej dráme Sergeja Prokofieva Ohnivý anjel. Následne sa predstavila ako Echo v opere Ariadna na Naxe, ktorú dirigoval medzinárodne uznávaný dirigent Wen-Pin Chien. Ďalej umelkyňa stvárnila rolu Šemachánskej princeznej v opere Zlatý kohútik, ktorej inscenáciu naštudoval významný ruský režisér Dmitrij Bertman. Ďalšou úlohou, v ktorej sa speváčka úspešne prezentovala, bola Grófka Ceprano z opery Rigoletto (G. Verdi). Počas dvoch rokov strávených v opernom štúdiu Deutsche Oper am Rhein absolvovala umelkyňa niekoľko speváckych kurzov. Zakrátko sa predstavila aj ako Kráľovná noci v Mozartovej opere Čarovná flauta.
 
Po skončení štúdia sopranistka absolvovala niekoľko koncertných turné po Rakúsku, Švajčiarsku, Poľsku, Maďarsku a Česku. V českých Pardubiciach sa prezentovala v Mozartovom Requiem pod taktovkou Petra Feranca. Roku 2017 absolvovala koncerty v Pesare, v Bergame, Bologni, v Benátkach i v rodnom meste G. Verdiho – Le Roncole.
 
V sezóne 2017/2018 debutovala na scéne Opery SND rolou Konstanze v opere Únos zo serailu (W. A. Mozart) v réžii Jána Ďurovčíka a pod hudobným vedením dirigenta Petra Valentoviča.