Monika Hilmerová

Monika Hilmerová

Herečka
Monika Hilmerová sa narodila v Bratislave. V roku 2002 absolvovala štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení. Prvé angažmán získala už ako šestnásťročná v Radošinskom naivnom divadle (1991 – 2003), no herectvu sa venovala od útleho veku. Vo svojich desiatich rokoch totiž účinkovala vo filme O sláve a tráve.
V SND sa po prvý raz objavila v roku 1997 ako predstaviteľka postavy Frederiky Armfeldtovej v inscenácii Malá nočná hudba. Členkou súboru Činohry SND bola v rokoch 2003 – 2006; po ročnej pauze nastúpila do angažmán opäť v roku 2008.
Hosťovala však tiež v divadlách ASTORKA Korzo ’90 a Štúdio L + S. Okrem divadla však aktívne pôsobí aj ako filmová herečka; účinkovala vo viac než pätnástich filmových a v desiatkach televíznych snímok i v seriáloch.
 
Ocenenia:
2001 – Cena Strieborný delfín za najlepší ženský herecký výkon vo filme Prameň života, medzinárodný filmový festival Festróia, Portugalsko
2001 – Prémia Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest za herecký výkon vo filme Oběti a vrazi
2009 – Prémia Literárneho fondu za stvárnenie postavy Ivette Pottierovej v inscenácii Bertolta Brechta Matka Guráž a jej deti v SND
2012 – Prémia Literárneho fondu za stvárnenie postavy Evy Riečnej v televíznom seriáli Búrlivé víno
2013 – OTO v kategórii herečka
2019 – Tvorivá prémia Igric za ženský herecký výkon vo filmovom diele Duet
 
Kompletné súpisy postáv je možné dohľadať na stránke Divadelného ústavu.

Predstavenia