Andrea Vizvári

Andrea Vizvári

Soprán

Sopranistka Andrea Vizvári študovala operný spev na Konzervatóriu v Bratislave v triede Dagmar Bezačinskej-Podkamenskej. Pod jej vedením vyštudovala aj Vysokú školu múzických umení. Na pôde divadla v Detmolde (Nemecko) absolvovala trojmesačnú stáž (s rolou Oscara z Verdiho opery Maškarný bál), zúčastnila sa na majstrovských speváckych kurzoch, ktoré viedli: Sona Ghazarian, Peter Dvorský a Zlatica Livorová. Úspešne sa presadila na viacerých domácich i medzinárodných speváckych súťažiach: Medzinárodná spevácka súťaž Imricha Godina (2002; 1. cena, cena publika), Súťaž slovenských konzervatórií v Bratislave (2003; 1. cena), Medzinárodná súťaž Mikuláša Schneidra-Trnavského (2004; 2. cena, cena intendanta Lipskej opery, cena prezidenta Kanadského lyrického divadla, cena Hudobného centra), Medzinárodná spevácka súťaž Antonína Dvořáka (2005; laureátka), Medzinárodné interpretačné kurzy Sommerakademie Praha – Viedeň – Budapešť (2006; cena za najlepšiu interpretáciu). V roku 2010 jej udelilo vedenie časopisu Hudobný život cenu Objav roka 2010 za rolu Elvíry v Belliniho opere Puritáni.

K najúspešnejším vystúpeniam tejto speváčky patria koncerty v Carnegie Hall v New Yorku, Musikverein vo Viedni, National Concert Hall v Dubline a galakoncert v Atelier lyrique de l'Opéra de Montréal, koncertné turné v Írsku, Holandsku, USA, Maďarsku a Poľsku. Na Slovensku to boli koncerty so Štátnym komorným orchestrom Žilina, so Slovenskou filharmóniou (W. A. Mozart, Rekviem; Schubert, Omša G-dur). Účinkovala s Pražskou komornou filharmóniou na Janáčkovom festivale v Ostrave (B. Martinů, Kytice), spievala so Štátnou filharmóniou Košice (Mozart, Rekviem) a zúčastnila sa na koncertnom uvedení opery La serva padrona s umeleckým súborom Musica Aeterna. Na BHS v roku 2012 zaspievala sopránový part v uvedení diela Carla Orffa Trionfo di Afrodite pod dirigentským vedením Alexandra Rahbariho a na Banskobystrických hudobných dňoch účinkovala v Rekviem Andrew Lloyd Webbera.

V SND debutovala ešte ako študentka (2006) s koloratúrnou úlohou Ľadovej princeznej v opere Martin a Slnko. Toho istého roku sa s veľkým ohlasom predstavila ako Kráľovná noci vo viedenskej Volksoper, kde hosťovala aj v nasledujúcej sezóne. Ďalej pokračovala na domácej národnej scéne ako Najade v opere Ariadna na Naxe (s týmto dielom sa zúčastnila aj na hosťovaní Opery SND v Miškolci a v Prahe). Roku 2009 debutovala ako Kráľovná noci v Lipskej opere. Od sezóny 2009 – 2010 je členkou ansámblu SND, kde ju diváci môžu vidieť ako Musettu (Bohéma; túto úlohu spievala aj pri hosťovaní SND v Grécku na Pafos Aphrodite Festival), ďalej Violettu Valery (La traviata), Elvíru (Puritáni), Gildu (Rigoletto), Zerlinu (Don Giovanni), Karolku (Jej pastorkyňa), Adelu (Netopier), Serviliu (La clemenza di Tito). Od roku 2011 hosťuje v brnianskom Janáčkovom divadle ako Violetta a ako Titania v opere Sen noci svätojánskej od Benjamina Brittena.

K novším úspechom sopranistky patrí absolútne víťazstvo na talianskej medzinárodnej súťaži Trofeo la Fenice v Lucce (2013), kde získala aj cenu publika. Ako sólistka Národného divadla Brno účinkovala tiež na zámku Turn und Taxis v Regensburgu v rámci tamojšieho letného festivalu (2013, La traviata).

Pri príležitosti štátnej návštevy prezidenta Slovenskej republiky v Dánsku a Holandsku účinkovala Andrea Vizvári spolu s klaviristom Mariánom Lapšanským na koncertoch venovaných dánskej a holandskej kráľovnej a ich rodinám.