Alena Grach

Alena Grach

Mezzosoprán

Mezzosopranistka Alena Grach Kropáčková debutovala na doskách SND ešte ako študentka Konzervatória v Bratislave pod vedením D. Livorovej v sezóne 2016/2017 v postave Guvernantky v Čajkovského Pikovej dáme. V štúdiu spevu pokračovala na VŠMU v Bratislave u Petra Mikuláša a Zlatice Livorovej.
Patrí medzi výrazné spevácke talenty mladej generácie slovenských umelcov. Už ako študentka získala umiestnenia na speváckych súťažiach doma i v zahraničí, naposledy v júni 2018, keď sa stala semifinalistkou prestížnej súťaže Hans Gabor Belveder v Jurmale (Lotyšsko). Od debutu v ŠO Banská Bystrica (2013) stvárnila opäť Čajkovského Oľgu (Eugen Onegin/Opava), Mascagniho Lolu (Sedliacka česť/SND) a Beppeho (Priateľ Fritz, ŠO BB), Orfea (Orfeus a Euridika, VŠMU), Mozartovho Sesta (Titus, Ostrava), Pucciniho Ciescu (Triptych, SND), Rossiniho Rosinu (Barbier zo Sevilly, SND) a i.
Ako koncertná speváčka pravidelne spolupracuje s ŠKO Žilina, ŠF Košice, Jihočeskou filharmóniou a SO Slovenského rozhlasu, s ktorým absolvovala turné v Japonsku (Beethoven 9. symfónia). Mladá mezzosopranistka vystúpila na niekoľkých významných festivaloch – Festival Kunstfest in Dresden, Lied und Diplomatie, ako hosť Pavla Bršlíka, 25. Medzinárodný hudobný festival v Českom Krumlove, Svätováclavský hudobný festival v Ostrave, Festival komornej hudby „Konvergencie“ v Bratislave, festival “Dvořáková Praha“, Medzinárodný festival Smetanova Litomyšl (s Českou filharmóniou, dir. J. Hrůša), Festival duchovní hudby v Olomouci a i. Ako slovenská reprezentantka mladej opernej generácie vystúpila speváčka na Galakoncerte pri príležitosti 25. výročia pádu Železnej opony (Freedom Opera Gala) v Maďarskej štátnej opere popri zvučných menách ako Piotr Beczala, Anja Kamp, Ferruccio Fulanetto a i.
V sezóne 2018/2019 debutovala v Košickej štátnej opere v postave Emílie (Verdi: Otello) a v známej mezzosopránovej postave Dalily (Saint–Saens: Samson a Dalila). V SND sa predstavila ako Tretia lesná žienka (Dvořák: Rusalka). Bola súčasťou prvého uvedenia Caldarovej Dafne v záhrade domu Albrechtovcov pod hudobným naštudovaním Petra Zajíčka s Musicou Aeternu v postave Feba/Apollona. Koncom tejto sezóny speváčku debutovala v Národnom divadle Praha v postave Varvary v Janáčkovej Káti Kabanovej a nasledovala postava Loly v novej inscenácii Sedliackej cti v Štátnej opere Praha. V Opere SND aktuálne vystupuje ako Káča v opere Antonína Dvořáka Čert a Káča, ako Tretia lesná žienka v Rusalke a tiež v inscenácii opery Eugena Suchoňa Svätopluk. 

Predstavenia