Jana Kurucová

Jana Kurucová

Mezzosoprán

študovala odbor Cirkevná hudba, dirigovanie a spev na Konzervatóriu J. L. Bellu v Banskej Bystrici. Neskôr absolvovala pedagogické minimum v opernom speve na konzervatóriu v Bratislave. Následne získala dvojročné štipendium na Univerzite hudobného a dramatického umenia v Grazi (Rakúsko). Tu študovala operný spev u Agathy Kania a Gottfrieda Hornika. Jej prvé kroky na opernom javisku boli úlohy v Mozartových operách (Druhá dáma v Čarovnej flaute a Ramiro v Záhradníčke z lásky). 
V sezóne 2005/2006 bola členkou Bavorskej štátnej opery pod vedením Generálneho dirigenta Zubinho Mehtu, kde spievala Sandmännchen v Hänsel und Gretel, alebo Magd v Königskinder pod vedením Fabia Luisiho. V rokoch 2006/2009 pôsobila v divadle v Heidelbergu. Predstavila sa ako Cherubín vo Figarovej svadbe,  Idamante v Idomeneovi, Sesto v La clemenza di Tito, Charlotta vo Wertherovi (J. Massenet), Rosina v Barbierovi zo Sevilly (G. Rossini) a v mnohých iných postavách. Pôsobila na Zimnom barokovom festivale v Schwetzingen, kde spievala Vivaldiho nohavicové postavy ako Megacle v L'olympiade, Licio v Tito Manlio.... Jej koncertné vystúpenia boli na Heidelbergskom zámockom festivale, s Essenskou filharmóniou, v Antverpách v Queen Elisabeth Hall, Open Air na Gendarmentmarkt v Berline. 
Od septembra 2009 bola sólistkou DEUTSCHE OPER BERLIN, kde účinkovala v množstve postáv. Rosina, Cherubín, Fenena (G. Verdi: Nabucco), Mercedes (G. Bizet: Carmen), Flora (G. Verdi: La Traviata), Zerlina dirigent: Robberto Abbado, Mélisande (Pélleas et Mélisande) pod hudobnym vedením Donalda Runniclesa atď. Účinkovala ako Idamante v Mozart: Idomeneo v Národnom divadle v Prahe.V septembri 2011 spievala v Teatro de la Maestranza v Seville (Španielsko) vo Figarovej svadbe. V sezóne 2012/2013 spievala po prvý krát v Deutsche Oper Berlin rolu 'Maffia Orsiniho' v LUCREZII BORGII (po boku Edity Gruberovej a Pavla Bršlíka), ako aj rolu 'Lišiaka' v Janáčkovej opere PŘÌHODY LÍŠKY BYSTROUŠKY , 'Meg Page' vo FALSTAFFovi, 'Suzuki' v MADAME BUTTERFLY, a 'Zerlinu' v DON GIOVANNIM ako hosť v Teatro Petruzzelli v Bari. Tiež sa úspešne predstavila v Opere v Peking v Le nozze di Figaro ako 'Cherubino', a v marci 2014 debutovala ako 'Donna Elvira' v DON GIOVANNI' v Deutsche Oper Berlin ako aj v Opere Oslo. V júni 2014 pri príležitosti Festivalu v Dortmunde oslávila s veľkým úspechom pod taktovkou Friedricha Haidera jej debut ako 'ROMEO' v Belliniho Capuletovcov a Montekovcov, ktorý bol prijatý nadšenými kritikami a verejnosťou. Na konci sezóny bol rovnako úspešný aj jej debut v drážďanskej Semperoper ako "Rosina" v  IL BARBIERE DI SIVIGLIA
Okrem svojich povinností v Deutsche Oper Berlin, v sezóne 2014/2015 spievala po prvý krát rolu 'Elisabetty' v opere MARIA STUARDA v Ostrave, a debutovala ako CARMEN v Štátnej opere v Prahe. Nasledovali ďalšie predstavenia ako  "Donna Elvira ' v DON GIOVANNIM v Prahe, Berlíne a Bratislave. V roku 2016 debutovala ako 'Sesto' v GIULIO CESARE a po prvý krát sa predstavila vo Festspielhaus Baden-Baden ako 'Marta' v BOITO: MEFISTOFELE. V poslednej sezóne spievala taktiež po prvý krát rolu 'Dorabelly' v COSÌ FAN TUTTE  v Deutsche Oper Berlin a predstavila sa japonskému publiku ako 'Cherubino' v LE NOZZE DI FIGARO v New National Theatre v Tokyu. V máji spievala úlohu "Isolier" LE COMTE ORY spolu s Lawrence Brownlee a Jessicou Prattovou na Festivale hudby Klangvokal v Dortmunde.
V septembri sa predstavila na festivale Dvořákova Praha po boku Christine Opolaisovej, Richarda Sameka a René Papeho v Stabat Mater od Antonína Dvořáka. Do konca roka bude vystupovať ako 'Rosina' IL BARBIERE DI SIVIGLIA v Semperoper v Drážďanoch a Bratislave, aj ako 'Elisabetta' MARIA STUARDA v Banskej Bystrici. Vystúpi na festivale Svátky hudby v Praze v Rudolfinum, taktiež na Vianočnom koncerte v Slovenskej Filharmónii v Bratislave. V máji 2018 sa predstavila ako 'Martha' Boito: MEFISTOFELE po boku Josepha Calleju a Erwina Schrotta v Bavorskej štátnej opere a spievala rolu 'Elisabetty' MARIA STUARDA po boku Diany Damrau a Javiera Camareny v Deutsche Oper Berlin, kde taktiež debutovala ako 'Siebel' Gounod: FAUST. Na jeseň 2018 debutovala ako 'Prinz Orlovsky' DIE FLEDERMAUS. V januári 2019 debutovala ako 'Muse/Nicklausse' HOFFMANNOVE POVIEDKY v Deutsche Oper Berlin. V rovnakom čase sa predstavila ako Carmen v Národním divadle v Prahe a v Slovenskom Národnom divadle v Bratislave. V apríli debutovala v Smetanovej sále v Prahe, kde sa zhostila altového partu v Dvořákovej Stabat Mater.
Od sezóny 2019/2020 je stálou členkou Štátnej opery v Hamburgu, kde sa doteraz predstavila ako 'Cherubino' LE NOZZE DI FIGARO, ako 'Brigitta' DIE TOTE STADT a v postave 'Hänsel' HÄNSEL UND GRETEL, naďalej účinkovala v Deutsche Oper Berlin ako 'Fenena' NABUCCO, 'Prinz Orlofsky' DIE FLEDERMAUS a 'Hänsel' HÄNSEL UND GRETEL. Vo februári 2020 spievala rolu 'Donna Elvira' DON GIOVANNI v Opere v Grázi a rolu 'Dorabella' COSÌ FANA TUTTE v Semperopere v Drážďanoch. Taktiež sa zhostila roly 'Anjela' v Schumannovom oratóriu: DAS PARADIES UND DIE PERI v Slovenskej Filharmónii. V Septembri 2020 otvorila spolu s Kentom Naganom a v réžii Franka Castorfa novú sezónu Hamburgskej opery produkciou MOLTO AGITATO. V apríli 2021 pracovala na koncertnom cykle ARTE CONCERT: EUROPE @ HOME po boku Daniela Hope, kde predstavila svoju krajinu: Slovensko rôznymi piesňami. V júni je debutovala rolu 'Preziosilla' LA FORZA DEL DESTINO v Nemeckej opere v Berlíne. V tejto sezóne ju čaká CARMEN v Opere SND v Bratislave. 

Predstavenia