Michal Lehotský

Michal Lehotský

Tenor

Spev študoval súkromne u Stanislava Mjartana. Okrem toho v roku 1995 absolvoval Mozartovu akadémiu v Krakove u prof. K. Meyerovej a prof. E. Blahovej. Zúčastnil sa na speváckych kurzoch u prof. P. Mikuláša, A. Nonatha a B. Weikla. Je laureátom medzinárodných speváckych súťaží - M. Schneidra-Trnavského v Trnave, Emmy Destinovej v Českých Budejoviciach a dvojnásobným semifinalistom prestížnej súťaže Hansa Gabora Belwedere vo Viedni. Od roku 1996 pôsobil ako sólista Opery Štátneho divadla v Košiciach a od roku 2003 bol členom súboru Opery SND, ktorého je v súčasnosti stálym hosťom. Pravidelne pohostinsky účinkuje na popredných českých operných scénach (Národné divadlo v Prahe, Národné divadlo v Brne a Národné divadlo moravskosliezske v Ostrave) a vo významných západoeurópskych divadlách: Deutsche Oper Berlin, viedenská Staatsoper, budapeštianska Štátna opera či Národné divadlo v Bukurešti. Jeho repertoár zahŕňa vyše troch desiatok veľkých tenorových postáv: Alfredo v La traviate, Manrico v Trubadúrovi, ďalej Jeník v Smetanovej Predanej neveste, Don José v Bizetovej Carmen, Cavaradossi v Pucciniho opere Tosca a mnoho ďalších. Absolvoval turné po Holandsku a Belgicku s úlohou Dona Josého, v Španielsku zas vystúpil ako Vojvoda v opere Rigoletto, Cavaradossi v Tosce, Turiddu v Sedliackej cti – a spieval aj v inscenácii opery La vita breve od M. de Fallu. V Opere SND sa predstavil v postave Rudolfa (Bohéma) a Calafa v Turandot, Radamesa vo Verdiho Aide, Turiddu v Mascagniho Sedliackej cti, Cania v Leoncavallových Komediantoch, Dona Josého v Bizetovej Carmen i ako Otello v rovnomennej Verdiho opere. Zo slovanského repertoáru pútavo stvárnil Lukáša v Smetanovej Hubičke a Lacu Klemeňa v najnovšej inscenácii Janáčkovej opery Jej pastorkyňa.

Michal Lehotský sa tiež intenzívne venuje koncertnej činnosti s významnými orchestrami ako je Česká filharmónia, Mníchovská filharmónia, orchester WDR Köln či Kráľovská filharmónia Liverpool a nahrávkam doma i v zahraničí, ku ktorým patría Dvořákove diela JakobínKrál a uhlíř s dirigentom Gerdom Albrechtom a s orchestrom WDR Köln, Šostakovičova opera Hráči a Fleischmannovo dielo Rotschildove husle s Kráľovskou filharmóniou Liverpool a dirigentom Vasilijom Petrenkom.

Michala Lehotského poznajú aj diváci v Prahe ako Turiddu v Mascagniho Sedliackej cti i Cania v Leoncavallových Komediantoch a predstavil sa tu aj ako interpret hlavnej postavy v inscenácii rovnomennej Verdiho opery Don Carlos.

Aktuálne môžu diváci Opery SND vidieť Michala Lehotského ako Dona Josého, Hermanna v Pikovej dáme, Gennara v Šperkoch Madony od E. Wolfa-Ferrariho, ďalej ako Calafa v Turandot i Princa Su-Čonga v Lehárovej operete Zem úsmevov.

Predstavenia

Účinkujú