Ondrej Šaling

Ondrej Šaling

Tenor

Ondrej Šaling, tenor (1978)
Hlbší vzťah k opernému spevu si začal budovať počas štúdia na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

V rokoch 1998 až 2001 navštevoval Konzervatórium v Bratislave a v rokoch 2002 až 2010 absolvoval na Vysokej škole múzických umení štúdium operného a koncertného spevu u Magdalény Blahušiakovej, ktoré zavŕšil internou doktorantúrou.

V súčasnosti je Ondrej Šaling sólistom Opery Slovenského národného divadla v Bratislave a hosťuje aj na ďalších domácich i zahraničných scénach.

Stvárnil postavy ako Don José v Bizetovej Carmen, Blankytný, Mazal, Živný, Boris v Janáčkových operách Výlet pana Broučka na Měsíc, Osud a Káťa Kabanová, Walther von Stolzing a Erik v operách R. Wagnera Majstri speváci Norimberskí a Blúdiaci Holanďan, Radames vo Verdiho opere Aida a v ďalších.

Medzi koncertným repertoárom významné miesto zaujímajú koncertné predvedenia tenorových partov v Requiem od A. Dvořáka a G. Verdiho, v dielach Poľské Requiem, Credo, TeDeum K. Pendereckého a v ďalších.

V Opere SND Ondrej Šaling aktuálne spieva niekoľko zásadných tenorových postáv: Radames (Aida), Ovčák Jirka (Čert a Káča),  Gabriel von Eisenstein (Netopier), Alfredo Germont (La traviata), Don José (Carmen) a ďalšie. 

Predstavenia