Svetozár Sprušanský

Svetozár Sprušanský

Hosťujúci režiséri

Komenského a divadelnej vedy ČaBF Vysokej školy múzických umení v Bratislave. V rokoch 1994–5 pracoval ako dramaturg rozhlasových hier v Slovenskom rozhlase Bratislava, kde sa venoval predovšetkým uvádzaniu textov najmladších slovenských dramatikov (Kerata, Klimáček, Horváth, Belešová, Bodnárová). Okrem dramaturgie sa venoval autorskej tvorbe (umelecko – dokumentáre relácie) a rozhlasovej réžii. Od roku 1995 pôsobí ako interný dramaturg, neskôr umelecký šéf, dnes šéfdramaturg Divadla Andreja Bagara v Nitre (DAB). Na svojom konte má dramaturgické spolupráce k inscenáciám: Večera nad mestom, Mačacia hra, Povraz s jedným koncom, Záveje, Hráme duráka, Fidlikant na streche, Grék Zorba, Macbeth, Hamlet, Hra snov, Maškaráda, Mariša, Adam Šangala, Testosterón, Peter Pan – s režisérmi Soňa Ferancová, Peter Gábor, Jan Antonín Pitínský (Česká rep.), Vladimír Morávek (Česká rep.), Valentin Kozmenko –Delinde (Ukrajina), Cristian Ioan (Rumunsko), Jozef Bednárik, Róbert Alfoldi (Maďarsko), Gintaras Varnas (Litva). Peter Mankovecký, Matúš Oľha.

V roku 1998 založil pri DAB Občianske združenie - Divadlo ZDVIH, pod značkou ktorého režijne naštudoval: Anton Pavlovič Čechov: Pytačky – Medveď (1988; účasť na medzinárodnom festivale komorných inscenácií RIBA, Klaipeda, Litva; DOSKY ´99 za najlepšiu scénickú hudbu pre Petra Zagara); Lenka Lagronová: Terezka (1999; účasť na Festivale sakrálneho umenia, Košice; hosť festivalu Gorazdov Močenok 1999; rozhlasová nahrávka rovnomennej inscenácie pre SRo Bratislava; účasť na Festivale Divadelní Flóra 2004, Olomouc, Česká republika); Marius von Mayenburg: Tvár v ohni (2000; účasť na VII. medzinárodnom festivale „Divadlo európskych regiónov“, Hradec Králové, Česká republika); Bertolt Brecht: Svadba (2001; účasť na prehliadke „To najlepšie z humoru na slovenskej scéne“, Praha, Česká republika). Milan Uhde: Vyberač (2002; účasť na XI. medzinárodnom festivale Divadelná Nitra 2002; na festivale monodrámy „Sám na javisku“, Trenčín; na XII. Prehliadke divadla jedného herca, Cheb, Česká republika; hlavný predstaviteľ nominovaný v kategórii najlepší mužský herecký výkon v ankete DOSKY 2002). Ingmar Villqist: Bezkyslíkovce (2004; účasť na XIII. medzinárodnom festivale Divadelná Nitra 2004).

Na pôde Divadla Andreja Bagara Nitra režijne naštudoval: Anton Pavlovič Čechov: Čajka (1999; účasť na medzinárodnom festivale Divadelná Nitra 2000; pozvanie na medzinárodný divadelný festival do Novosibirska, Rusko; DOSKY 2000 za najlepšiu scénickú hudbu pre Mareka Brezovského; nominácie v kategóriách najlepšia inscenácia sezóny, réžia, ženský herecký výkon a scénografia v ankete DOSKY 2000); Petr Zelenka: Príbehy obyčajného šialenstva (2002); Anton Pavlovič Čechov: Tri sestry (2003; účasť na medzinárodnom festivale Divadelná Nitra 2003; na festivale Slovenské divadlo v Prahe, február 2004; na medzinárodnom čechovovskom festivale v maďarskom Egeri, apríl 2004; DOSKY 2003 za najlepšiu inscenáciu sezóny 2002/2003, za najlepšiu réžiu, za najlepšie kostýmy; nominácie v kategóriách najlepšia scénografia, najlepší ženský herecký výkon)

Držiteľ niekoľkých Prémií Literárneho fodnu v oblasti kritickej tvorby, divadelnej a rozhlasovej dramaturgie; Ceny Literárneho fondu 1999 za réžiu inscenácií Čajka a Tvár v ohni. Ocenený DOSKAMI 2003 za najlepšiu réžiu sezóny v roku 2003 (Tri sestry).