Pavol Bršlík

Pavol Bršlík

Tenor

Pavol Bršlík (v zahraničí vystupuje ako Pavol Breslik) je poprednou osobnosťou slovenského vokálneho umenia a v súčasnosti patrí k najvýraznejším predstaviteľom mladšej speváckej generácie aj na medzinárodnej opernej scéne. Je pravidelným hosťom významných európskych operných scén ako sú Viedenská štátna opera, Bavorská štátna opera v Mníchove, Semperoper v Drážďanoch, Opernhaus v Zürichu, Metropolitná opera v New Yorku, Covent Garden v Londýne a rad ďalších. Hosťoval aj v Paríži, Barcelone, Bruseli a ďalších svetových scénach. 

Patrí k vyhľadávaným koncertným umelcom s pravidelným účinkovaním v popredných koncertných sálach a na významných festivaloch. Predstavil sa napríklad na BBC Proms, Salzburger Festpielen, Osterfestspielen Baden-Baden, v Paríži, Drážďanoch, Salzburgu a i. Umelecky spolupracoval s radom orchestrov (London Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Slovenská filharmónia, Pražská komorní filharmonie, Dresdner Philharmonie, Orchestre National de France a i.) pod taktovkou dirigentských osobností ako Daniel Barenboim, Kurt Masur, Sir Colin Davis, Riccardo Muti, Enoch zu Guttenberg, Gustavo Dudamel, Simon Rattle a i. V roku 2017 účinkoval na otváracom koncerte Elbphilharmonie v Hamburgu s dirigentom Thomasom Hengelbrockom.

V roku 2018 debutoval v postave Jeníka (Predaná nevesta) v Mníchove i v Bratislave a debutovou postavou bol aj Leicester (Maria Stuarda) v Opere v Zürichu, predstavil sa aj ako Alfréd (Traviata) vo Viedni, v Berlíne a v Bratislave. V októbri 2018 účinkoval ako Romeo v koncertnom prevedení Gounodovej opery Romeo a Júlia v meste Hobart na austrálskom ostrove Tasmánia.

Piesňová tvorba tvorí dôležitú súčasť umelcovho repertoáru. Vydal CD s piesňami Dvořáka, Schuberta a Schneidera-Trnavského. V septembri 2018 uviedol v bratislavskej Redute piesne Richarda Strausa za spoluúčinkovania Slovenskej filharmónie (dir. Robert Jindra) a v decembri 2018 sa predstavil večerom piesní vo viedenskom Konzerthause (klavír - Amir Katz). 

Pavol Bršlík sa naďalej intenzívne venuje interpretácii i nahrávaniu piesní a piesňových cyklov. V roku 2019 to boli Piesňové cykly Eugena Suchoňa, v roku 2020 Janáčkov Zápisník zmizelého a v roku 2021 bol protagonistom poloscénickej úpravy Schubertovej Zimnej cesty v ŠD Košice. V rámci festivalu Viva Musica! 2021 sa predstavil s harfistom Michalom Matejčíkom a na Festivale Janáček Brno 2021 ponúkol Janáčkov Zápisník zmizelého (klavírny sprievod - Róbert Pechanec). 

Predstavenia