Jakub Pustina

Jakub Pustina

Tenor

Jakub Pustina, rodák ze Žďáru nad Sázavou, mal blízky vzťah k hudbe už od útlej mladosti, keď bol členom speváckeho zboru Žďáráček. Jeho profesiou sa ale stala chémia, ktorú vyštudoval, v ktorej vynikal a získaval mnohé ocenenia doma i v zahraničí. Za svoje prínosy v oblasti analytickej chémie získal prestížnu cenu držiteľa Nobelovej ceny Jaroslava Heyrovského. Ako dvadsaťjedenročnýi však navštívil operné predstavenie Tosca (G. Puccini), a to ho natoľko uchvátilo, že sa okamžite začal venovať opernému spevu. Od počiatku svojej speváckej kariéry bol vedený dlhoročným sólistom Národního divadla v Prahe Václavom Zítkom ako barytonista. Jakub Pustina je absolventom mnohých Majstrovských speváckych kurzov, napr. Petra Dvorského alebo Gabriely Beňačkovej.

Je držitelľom niekoľkých ocenení z medzinárodných speváckych súťaží. V roku 2005 získal prvú cenu na Medzinárodnej speváckej súťaži A. Dvořáka v Karlových Varoch a v roku 2006 debutoval na javisku Štátnej opery v Košiciach ako Valentin v Gounodovej opere Faust a Margaréta. Ďalšie role na sebe nenechali dlho čakať a Jakub Pustina ztvárnil na javiskách Štátnej opery v Košiciach, Slovenského národného divadla v Bratislave, Národního divadla v Prahe, Moravského divadla v Olomouci, Jihočeského divadla v Č. Budějoviciach alebo Divadla J. K. Tyla v Plzni seržanta Belcora (G. Donizetti – Nápoj lásky), toreadora Escamilla (G. Bizet – Carmen), lorda Enrica (G. Donizetti - Lucia z Lammermooru), Germonta (G. Verdi – Traviatta), Eugena Onegina (P. I. Čajkovský - Eugen Onegin), Ambrosia (K. M. von Weber – Traja Pintovia), Silvia (R. Leoncavallo – Komedianti), Alfia (P. Mascagni – Sedliacka česť), Mercutia (Ch. Gounod – Romeo a Júlia), barytonové sólo (C. Orff – Carmina Burana), Bartensteina (R. Baumgartner – Maria Theresia) alebo grófa Lunu (G. Verdi – Trubadúr). Medzi jeho nejoblľúbenejšie role patrí bezosporu Gabriel von Eisenstein (J. Strauss – Netopier). Spieval po boku Petra Dvorského, Josého Curu, Gabriely Beňačkovej alebo Evy Urbanovej.

Vroku 2008 založil Medzinárodnú spevícku súťaž v opernom speve, ako program podpory mladých nádejných talentov z celého sveta. Táto súťaž združuje a prezentuje spevákov z viac než šesdesiatich krajín sveta. Jakub Pustina získal tiež v roku 2008 Nejvyšší ocenění Kraje Vysočina za prínos v oblasti kultúry.

Od roku 2014 sa Jakub Pustina v spolupráci s legendárnou sopranistkou Gabrielou Beňačkovou začal venovať hlasovému oboru dramatického tenora a debutoval v Národnom divadle Panama ako Canio (R. Leoncavallo – Komedianti).

V súčasnej dobe sa venuje predovšetkým interpretácii R. Wagnera, L. Janáčka, B. Smetanu a P.I. Čajkovského. Dielo Richarda Wágnera mal možnosť prezentovať aj v rámci najprestížnejšieho festivalu Richarda Wágnera v nemeckom Bayreuthe, kde súčasne absolvoval aj Majstrovské spevácke kurzy Michellel Breedt pre wágnerovských spevákov. V roku 2016 naštudoval náročný tenorový part v Janáčkovom diele Glagolská omša, ktoré pod taktovkou dirigenta Charlesea Olivieri-Munroe spieval doma i v zahraničí.

Po úspešnom predstavení svojho hlasu na medzinárodnej speváckej súťaži WAGNERSTIMMEN v nemeckom Karlsruhe bol Medzinárodnou spoločnosťou R. Wágnera vybraný pre projekt v Singapure, kde v roku 2016 debutoval ako Erik vo Wágnerovej opere Bludný Holanďan. V tom istom roku sa tiež vracia do Panamy, tentokrát ako Macduff (G. Verdi – Macbeth).

V jeho tenorovom repertoári ďalej nájdeme rolu Dalibora (B. Smetana – Dalibor), Siegmunda (R. Wagner – Die Walküre), Parsifala (R. Wágner – Parsifal), Hermana (P.I.Čajkovský – Piková dáma) alebo Lacu (L. Janáček – Jenůfa).

Poslucháči mali možnosť počuť jeho hlas za doprovodu Karlovarského symfonického orchestra, Filharmónie Hradec Králové, Severočeskej filharmónie Teplice, Plzeňskej filharmónie alebo Krakovskej filharmónie. A ďalej za doprovodu symfonických orchestrov alebo klavíru napríklad v Poľsku, Rusku, Nemecku, Belgicku, Francúzsku, Taliansku, Rakúsku, Maďarsku, Luxembursku, Dánsku, Slovensku, Amerike, Singapure, Paname, Austrálii a Novom Zélande.

Spevácky sa zdokonaľuje u legendárnej sopranistky, Kammersängerin Mgr. Art. Gabriely Beňačkovej a viceprezidentky Medzinárodnej spoločnosti Richarda Wágnera Prof. Alessandry Althoff-Pugliese.