Vasilij Medvedev

Vasilij Medvedev

Ruský tanečník, pedagóg a choreograf. Tanečné vzdelanie získal na Akadémii ruského baletu A. J. Vaganovovej v Petrohrade. Na jeho formovaní sa podieľali pedagógovia Genadij Seljuckij, Natalia Dudinská, Konstantin Sergejev. Je absolventom Vysokej školy Rimského-Korsakova v Petrohrade, kde v triede profesora Nikitu Dolgušina študoval choreografiu a pedagogiku (1989).

Počas svojej bohatej tanečnej kariéry bol sólistom v Akademickom divadle opery a baletu Musorgského (Malyj teatr) v Petrohrade. Od roku 1981 bol prvým sólistom v Štátnom akademickom divadle Vanemuine v Tarte v Estónsku, kde pôsobil aj ako pedagóg, repetítor a choreograf. Práve tu vznikali jeho prvé komorné i celovečerné balety. Jeho repertoár obsahoval najmä klasické roly – napríklad Albert v Giselle, Princ v Luskáčikovi a Spiacej krásavici, James v Sylfide, Romeo v Romeovi a Júlii, Franz v Coppélii a mnoho ďalších. S rôznymi súbormi sa zúčastnil na umeleckých turné v USA, Japonsku, Argentíne, Brazílii, Japonsku, Južnej Kórei, Juhoafrickej republiky a v mnohých mestách Európy.

Ako hosťujúci tanečník i choreograf spolupracoval od roku 1989 s mnohými divadlami a baletnými súbormi: Mariinským divadlo opery a baletu a Musorgským divadlom v Petrohrade, Moskovským komorným baletom, Ruským baletom a Divadlom klasického tanca v Petrohrade, Národným divadlom v Prahe, Pražským komorným baletom, Baletom Slovenského národného divadla, Balettom Cagliari a ďalšími. Inscenoval viacero jednoaktových i celovečerných baletov na scénach doma i v zahraničí, akými sú napríklad Dáma s kaméliami (Verdi), Polibek Salomé (Goldental), 8. Symfónia – Nedokončená (Schubert), Bolero (Ravel), Peter a vlk (Prokofiev), Fantastická symfónia ( (Berlioz), Vôl na streche (Milhaud). Z celovečerných baletov spomeňme: Márna opatrnosť (Hertel), Princ zo zeme Pagod (Britten), Satanella alebo Láska a peklo (Pugni, Benoist, Reber), Romeo a Júlia (Prokofiev), Luskáčik a Onegin (Čajkovskij). Pre estónsku televíziu vytvoril diela: Osamelí v noci, Tancuje V. Medvedev, Život. Pre francúzsky televízny kanál La 5 vytvoril Letné bolero.

Zúčastnil sa na mnohých festivaloch a galakoncertoch – ako tanečník, napríklad na Notte di stelle (Cagliari 1996, 1997), Hviezdy svetového baletu (Doneck 1998), ale tiež ako umelecký riaditeľ na podujatiach ako napríklad: Medzinárodný operný a baletný festival v Manaus v Brazílii (1998), Hviezdy petrohradského baletu (USA, 2000, 2001), Julia Machalina a hviezdy petrohradského baletu (Argentína, Kostarika 2001), World Stars Gala (Spoleto festival 2002, 2003) Gala des Étoiles (Montreal 2003), Hviezdy svetového baletu (Petrohraf 2005). Od roku 2003 je umeleckým riaditeľom Medzinárodného baletného festivalu Dance open v Petrohrade.

Je držiteľom viacerých ocenení za rozvoj baletného umenia v Estónsku – Štátnej ceny, Ceny ministerstva kultúry, Ceny Zväzu divadelných umelcov, získal tiež titul Zaslúžilý umelec. V roku 2007 získal za choreografiu baletu Onegin ocenenie International Pushkin Charity Fund za rozvoj umenia a kultúry a za podporu humanitárnych ideálov A. S. Puškina.

V marci 2008 uviedol Medvedev v Národnom divadle v Sarajeve svoj balet Popoluška na hudbu J. Straussa, o rok neskôr ho inscenoval v balete Štátnej opery v meste Izmir v Turecku a v júni 2011 v Ukrajinskom národnom divadle v Charkove. V novembri 2008 vytvoril novú baletnú inscenáciu Sedmikráska v Azerbajdžanskom národnom divadle v Baku. Balet Sedmikráska získal najvyššie národné ocenenie – Zirvia a v roku 2011 ho s úspechom uviedli vo Veľkom divadle v Moskve, o rok neskôr v Bieloruskom veľkom divadle v Minsku. V balete Národného divadla v Sarajeve uviedol v roku 2009 premiéru baletu Coppélia.

Úspešným debutom Vasilija Medvedeva v slávnom Veľkom divadle v Moskve bol balet Esmeralda, ktorý mal premiéru 25. decembra 2009. Táto produkcia vznikla v spolupráci s Yurim Burlakom - umeleckým riaditeľom Veľkého divadla.

Vo februári 2011 inscenoval svoj balet Onegin v produkcii baletu Slovenského národného divadla a Baletu Štátneho divadla v Košiciach. Dueto z Onegina sa v roku 2012 stalo na Bostonskej medzinárodnej baletnej súťaži povinným repertoárom pre páry.

V marci 2011 uviedol Medvedev v Štátnom akademickom divadle opery a baletu v Jekaterinburgu premiéra pôvodnej produkcie Káťa a Siamský princ od Pavla Ovsyannikovova V apríli 2011 sa konala premiéra Esmeraldy v Berlínskom štátnom balete - opäť v spolupráci s Yurim Burlakom. V máji 2012 uviedol Medvedev - opäť s baletom Národného divadla v Sarajeve - svoju verziu Marie Cammelias. V roku 2011 vysielali priamym prenosom balet Esmeralda z Veľkého divadla v Moskve vo viac ako 400 kinách po celom svete, v septembri 2012 ju uviedli v Compañía Nacional de Danza v Mexiku s prvými sólistami Berlínskeho štátneho baletu – Elisou Carillo a Mikhailom Kaniskinom.

V septembri 2013 vytvoril Medvedev vlastnú verziu baletu Coppélia pre Panamský národný balet v Paname. V októbri 2013 uviedol v Berlínskom štátnom balete - v spolupráci s Yurim Burlakom - premiéru baletu Luskáčik. V máji 2014 inscenoval svoj balet Onegin vo Veľkom divadle v Lodži, v júni 2014 mal v Samarskom divadle opery a baletu premiéru jeho Korzár. V decembri 2014 vysielal jeho balet Luskáčik v produkcii Berlínskeho štátneho baletu televízny kanál MEZZO. V júni 2014 Medvedev organizoval večer World Ballet Stars – na Ľubľanskom festivale v Slovinsku a na baletnom festivale v chorvátskom meste Opatia.

Je členom International Dance Council CID – Unesco. Na Akadémii ruského baletu A. Vaganovovej prednáša choreografickú tvorbu. Ako pedagóg spolupracuje s baletnými školami v Drážďanoch, Štrasburgu, Forli, Mníchove. S Baletom SND už spolupracoval na inscenácii Onegin v roku 2011.