Andrea Danková

Andrea Danková

Soprán

Sopranistka Andrea Danková študovala spev na Konzervatóriu v Žiline a na VŠMU v Bratislave, neskôr v Ríme. Vyhrala ocenenia na viacerých medzinárodných súťažiach v Taliansku („Cascina Lyrica" v Pise a „Totti dal Monte" v Trevise), získala štipendium Klubu priateľov Viedenskej štátnej opery. Na Slovensku vyhrala súťaž M. Schneidra-Trnavského.

V opere SND debutovala v roku 1994 v úlohe Mimi, bratislavskému publiku sa tiež predstavila ako Micaela, Liu, Desdemona, Violetta, Amelia, Elvíra, Elena, Mařenka a Luisa. Ako Mimi a Elvíra sa predstavila tiež v Národnom divadle v Prahe.

Je pravidelným hosťom na významných zahraničných operných scénach: v Teatro alla Scala v Miláne (Jenůfa), v Teatro La Fenice v Benátkach (Micaela), Teatro Comunale v Bologni (Liu, Amélia a Jenůfa), v opere San Francisco (Michaela a Liu), v Teatro Real v Madride (Micaela, Káťa Kabanová a Jenůfa), v Londýne (s Londýnskym symfonickým orchestrom ako Desdemona a Micaela – po boku tenoristu Josého Curu), v Opera National du Rhin v Štrasburgu, na scénach Teatro Reggio v Turíne, La Monnaie v Bruseli a Teatro Colon v Buenos Aires (Káťa Kabanová), ďalej v Opere Graz (Floria Tosca, Jenůfa), v Teatro National de Sao Carlos v Lisabone (Ortlinde a Voglinde), v Teatro Massimo v Palerme (Jenůfa), v Opere Lyon (Mimi, Micaela), či v Národnej opere Bukurešť (Amélia). Predstavila sa tiež na ďalších zahraničných operných scénach (napr. Tokio, Štutgart, Dijon, Treviso, Rovigo, Santander, Cordoba). Spolupracovala s dirigentmi svetových mien ako Sir Colin Davis, Daniele Gatti, Lothar Koenigs, Marco Armiliato, Ivor Bolton, Jiří Bělohlávek, Kent Nagano, Juraj Valčuha. Ako Violetta debutovala v produkcii slávneho Franca Zeffirelliho v Teatro Verdi v Bussete a Ravenne v hudobnom naštudovaní Placida Dominga. Ako Káťa Kabanová a Jenůfa sa predstavila v produkciách renomovaných režisérov – Roberta Carsena (Madrid, Štrasburg, Palermo, Turín) či Alvisa Hemranisa (Brusel, Bologna), spolupracovala tiež s Hugom de Ana (Benátky, Bologna, Treviso), Grahamom Vickom (Lisabon), či s Grischom Asagaroffom (Bukurešť).

V oblasti koncertného repertoáru tiež vystupuje s významnými telesami: Londýnsky symfonický orchester, Londýnsky filharmonický orchester, mníchovský Bayerische Rundfunk, orchester Deutsche Oper v Berlíne, orchester Teatro Maggio Fiorentino vo Florencii, Lisbon Radio Symphony orchestra v Lisabone či Symfonický orchester Bern – pod taktovkou svetoznámych dirigentov ako Sir Colin Davis, Myung-Whun Chung, Kent Nagano, Tomáš Netopil, Zdeňek Mácal, Jiří Kout, Mario Venzago či Gabrielle Ferro. Predstavila sa tiež v Musikverein vo Viedni, na festivale v Ravenne či v slávnej newyorskej Carnegie Hall. V sezóne 2018/19 opäť vystúpi na koncertnom pódiu v Londýne s Londýnskym filharmonickým orchestrom pod taktovkou Vladimira Jurowskeho.

Pri realizácii nahrávok spolupracovala s Gerdom Albrechtom a kolínskym symfonickým orchestrom WDR (Dvořák: Jakobín) a Tomášom Netopilom (Janáčkova Glagolská omša).

Andrea Danková žala veľké úspechy na scéne Opery SND v postave Elisabetty vo Verdiho Donovi Carlovi a v postave Toscy v rovnomennej opere G. Pucciniho. V súčasnosti hosťuje v inscenácii Verdiho Aidy v titulnej postave. 


www.dankova.sk