Olga Chelpanova

Olga Chelpanova

Prvý sólista

Absolvovala Umeleckú školu Komijskej republiky, v roku 2006 Vysokú školu umení Republiky Komi. V roku 2013 absolvovala Ruský inštitút divadelného umenia v Moskve (RATI, známy ako GITIS). Od roku 2006 pôsobila ako prvá sólistka Divadla opery a baletu Sapaev Mari v Joškar-Ola. V roku 2017 prijala sólistické angažmán v Balete Slovenského národného divadla v Bratislave, kde od roku 2018 pôsobí na poste prvej sólistky.

Repertoár: 
V Balete SND stvárňuje hlavné postavy v klasických aj neoklasických tituloch: Odetta/Odília (Labutie jazero, ch. R. Avnikjan podľa M. Petipu a L. Ivanova), Máša (Luskáčik, ch. R. Avnikjan, J. Dolinský podľa Vajnonena), Giselle (Giselle, ch. R. Avnikjan), Lise (La Fille mal gardée, ch. F. Ashton) Medora (Korzár, ch. V. Medvedev podľa M. Petipu), Esmeralda (Esmeralda, ch. V. Medvedev, S. Fečo podľa M. Petipu), Kitri (Don Quijote, ch. V. Medvedev, S. Fečo podľa M. Petipu), Edna Pruviance, Oona Chaplin (Tulák Chaplin, ch. D. de Andrade), Romola de Pulszky/Myrtha (Nižinskij – Boh tanca, ch. D. de Andrade), Sólo (Thais, ch. N. Poláková), Popoluška (Popoluška, ch. M. Corder), Sólo (The Vertiginous Thrill of Exactitude, ch. W. Forsythe), Sólo (Entropy, ch. C. Davidson), Ona (Two, ch. Lukáš Timuľak) a ďalšie.
V jej repertoári sú okrem postáv v Balete SND hlavné postavy, akými sú napríklad dievča (Bolero), Carmen (Carmen suita), Amor, Ona (Carmina Burana), Lesbička (Catulli Carmina), 7. valčík a Prelúdium (Chopiniana), Popoluška, Jarná víla, Jesenná víla (Popoluška), Kráľovná dryád, Kitri, Grand pas, priateľka Kitri (Don Quijote), Sedliacke pas de deux, Giselle (Giselle), Nikia, Gamzatti (Bajadéra), Esmeralda, Fleur de Lys (Esmeralda), Grand pas (Márna opatrnosť), Medora (Korzár), Hermia (Sen noci svätojánskej), sólo (Orfeus a Eurydika), Júlia (Romeo a Júlia), Frygia (Spartakus – Triumf Ríma), Margaréta (Majster a Margaréta), princezná Aurora (Spiaca krásavica) a Bacchante (Valpurgina noc z opery Faust). 

Ocenenia: 
Je viacnásobnou víťazkou medzinárodnej súťaže Arabeska v Rusku. V roku 2008 získala na baletnej súťaži Galiny Ulanovej v Krasnojare bronzovú medailu. O rok neskôr sa stala laureátkou divadelnej súťaže Yvana Kyrla, odkiaľ si odniesla cenu za najlepšiu interpretáciu klasického repertoáru za postavu Popolušky. V tom istom roku získala diplom od Ministerstva kultúry a novinársku cenu Marijskej republiky. Získala ocenenia za postavy klasického repertoáru: ako princezná Aurora z baletu Spiaca krásavica od P. I. Čajkovského, za postavu Esmeraldy z baletu C. Pugniho, za Margarétu z baletu Majster a Margaréta či Medoru z baletu Korzár. Na súťaži Arabeska v Perme získala cenu za najvýraznejší umelecký rast a expresivitu (2012), na Medzinárodnej súťaži Grigoroviča získala tretie miesto. V roku 2014 vyhrala hlavnú cenu na medzinárodnej súťaži v Kórei.