Ondrej Mráz

Ondrej Mráz

Bas

Slovenský operný spevák Ondrej Mráz (bas) je absolventom Vysokej školy múzických umení v Bratislave (profesor Sergej Kopčák). Po ukončení štúdia sa stal sólistom v Štátnom divadle v Košiciach. Za rolu Mefista v opere Faust a Margaréta (Ch. Gounod) získal Cenu Literárneho fondu. Túto úlohu stvárnil následne vo viacerých divadlách, spomeňme Chorvátsku národnú operu v Splite (2008) či Národné divadlo v Brne (2017).

Muzikalita, farebnosť hlasového fondu, ale tiež sugestívnosť javiskového výrazu mu umožňuje stvárňovať rôznorodý repertoár. S množstva lyrických i dramatických úloh treba uviesť tieto: Gremin (P. I. Čajkovskij, Eugen Onegin), Vodník (A. Dvořák, Rusalka), Sarastro (W. A. Mozart, Čarovná flauta), Zachariáš (G. Verdi, Nabucco), Kecal (B. Smetana, Predaná nevesta), Dulcamara (G. Donizetti, Nápoj lásky), Don Basilio, Doktor Bartolo (G. Rossini, Barbier zo Sevilly), Komtúr (W. A. Mozart, Don Giovanni) a ďalšie.

Do Slovenského národného divadla v Bratislave sa vracia tentoraz ako Egyptský kráľ (G. Verdi, Aida) a Doktor Bartolo (W. A. Mozart, Figarova svadba).

Ondrej Mráz sa pravidelne venuje aj koncertnej činnosti doma i v zahraničí. Spoluúčinkoval s Petrom Dvorským, Jelenou Obrazcovovou i Sergejom Kopčákom. Mal možnosť spolupracovať s dirigentskými osobnosťami ako napríklad: Jiří Bělohlávek, John Fiore, Tomáš Netopil, Marcello Rota, Ondrej Lenárd, Libor Pešek a s mnohými ďalšími.