Juraj Hollý

Juraj Hollý

Tenor

Slovenský tenorista Juraj Hollý je absolventom VŠMU v Bratislave. Prvýkrát sa na opernom javisku predstavil v roku 2010 vo Wiener Kammeroper ako Gernando v Haydnovej L'isola disabitata , v nasledujúcich rokoch nasledovalo viacero ďalších angažmánov: v ostravskej opere, v Štátnom divadle v Košiciach a v SND v Bratislave. V roku 2011 dostal pozvanie na Festival poľskej hudby interpretovať úlohu Paola Montiho v Poniatowského Pierre de Medicis .

Juraj Hollý je víťazom mnohých medzinárodných súťaží. Za zmienku stojí najmä Medzinárodná súťaž Antonína Dvořáka v Karlových Varoch (1. cena, 2009), Medzinárodná súťaž Hansa Gabora Belvedere (Zvláštna cena, 2010) a Mozartova súťaž Ad Honorem v Prahe (1. cena, 2010). V septembri 2012 nastúpil Juraj Hollý do Medzinárodného operného štúdia v Kolíne nad Rýnom, kde okrem iného spieval Princa v Cenerentole Wolfa Ferrariho .

Od sezóny 2013/14 bol štyri sezóny členom súboru Divadla Koblenz, kde si vybudoval široké spektrum repertoáru: Conte Almaviva v Il Barbiere di Siviglia , Tamino v Die Zauberflöte , Narraboth v Salome od Richarda Straussa, Nemorino v Nápoji lásky , Taliansky spevák v Rosenkavalierovi , Freddy v My Fair Lady a ďalší. V tomto období často hosťoval v Štátnej opere Praha a v SND Bratislava, kde spieval Ferranda v Così fan tutte , Grófa Almavivu v Il barbiere di Siviglia a Tamina v Die Zauberflöte. Okrem toho bol vynikajúcim Taminom v Die Zauberflöte v Japan Tour 2016 Štátnej opery Praha. Po veľmi úspešnej letnej produkcii Eugena Onegina (Lenskij) v roku 2017 v Zommeropera Alden Biesen v Belgicku začal svoju sezónu v divadle Lübeck, kde zožal veľký úspech ako vynikajúci Tamino v Die Zauberflöte a sólo v Carmine Burane , ďalej Cassio vo Verdiho Otellovi a opäť Gróf Almaviva. V júli 2018 debutoval Juraj Hollý ako Don Ottavio v Donovi Giovannim v Národnom divadle v Mannheime. V sezóne 2018/19 tam vystúpil ako Vojvoda v Rigolettovi a Princ v Láske k trom pomarančom . Ako koncertný spevák bol Juraj Hollý pozvaný na uvedenie Mozartovho Requiem do Japonska a Singapuru pod taktovkou Thomasa Hengelbrocka. Počas slávnostného odovzdávania cien za európske dedičstvo v roku 2011 stvárnil titulnú úlohu v Lisztovom Donovi Sanchezovi v Concertgebouw v Amsterdame pod vedením Placida Dominga.