Ľudmila Várossová

Ľudmila Várossová

Kostýmová výtvarníčka

 

 

Ľudmila Várossová sa narodila v Bratislave. Vyštudovala Strednú školu umeleckého priemyslu, bábkarskú scénografiu na Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení v Prahe a scénickú a kostýmovú tvorbu na bratislavskej Vysokej škole múzických umení. Ako kostýmová návrhárka v slobodnom povolaní sa úspešne uplatnila v divadle, televízii i vo filme. Doposiaľ vytvorila kostýmy pre viac ako stopäťdesiat divadelných a dvesto televíznych inscenácií. Výtvarný rukopis Ľudmily Várossovej je nezameniteľný – vyznačuje sa rafinovanými citáciami a duchaplnou aktualizáciou historických štýlových prvkov v kombinácii s modernými výtvarnými postupmi.

V 90. rokoch sa začala systematicky venovať hudobnému divadlu, hlavne v rámci projektov realizovaných s režisérmi Jozefom Bednárikom (napr. v Národnom divadle v Prahe spolupracovali na inscenáciách Rómeo a Júlia, 1994, Carmen, 1999),  Pavlom Smolíkom, alebo s  choreografom Liborom Vaculíkom (v SND spolupracovali na baletoch Snehulienka a sedem pretekárov, 1992, Zvonár u Matky božej, 2001, v ND na baletoch Psycho/Malý pan Friedemann, 1993 a Někdo to rád..., 1994). 

Ľudmila Várossová je autorkou kostýmov činoherných, operných, baletných i muzikálových inscenácií. Z hudobných môžeme za všetky vymenovať inscenácie opier, napr. Don Giovanni, Andrea Chénier, Popoluška, Hubička, Falstaff, Zlatý kohútik, Dcéra pluku, Turandot pre Slovenské národné divadlo, z muzikálov okrem iných Johanku z Arku pre pražskú scénu Ta Fantastika, muzikály Cigáni idú do nebaKlietka bláznovDonaha na Novej scéne v Bratislave, Grék Zorba alebo Kabaret pre Divadlo Andreja Bagara v Nitre.Výtvarné práce Ľudmily Várossovej boli prezentované na mnohých kolektívnych i samostatných výstavách.

Predstavenia