Emil Leeger

Emil Leeger

Herec, pedagóg, tanečník, choreograf a akrobat. Vyštudoval herectvo na VŠMU v Bratislave a navštevoval tiež Akademiu Praktyk Teatralnych v Gardzieniciach. V roku 2023 úspešne ukončil na HTF VŠMU 3.stupeň štúdia. 

Venuje sa širokému záberu performatívnych praktík a účinkoval v inscenáciách kamenných divadiel, súčasných divadelných a tanečných zoskupení, v operných a muzikálových inscenáciách, vo filme aj v televízii. Účinkuje v inscenáciách Opery a Činohry SND, Štátnej opery v Banskej Bystrici, Divadla Nová scéna, Divadla L+S, Národního divadla v Prahe, Ha Divadla v Brne, Divadla J. G. Tajovského vo Zvolene, Spolupracoval s domácimi nezávislými umeleckými zoskupeniami ako Debris company, Alternatívne divadlo elledanse, Neskorý zber, ako aj so švajčiarskou skupinou Company T-d´U a rakúskou skupinou Laroque Company. 

Úzko spolupracoval na tvorbe v inscenáciách divadelného zoskupenia P.A.T. oceňovanej režisérky a performerky Slávy Daubnerovej Hamletmachine (2007), Polylogue (2008), M.H.L. (2009), Illuminárium (2011.) Medzi najvýznamnejšie úspechy patrí tiež účinkovanie v inscenáciách rešpektovanej skupiny fyzického divadla v Prahe Farma v jeskyni na ich prvom predstavení Sonety temné lásky (2002) a v roku 2014 v inscenácii Informátori, pod vedením režiséra Viliama Dočolomanského. 

V priestore Divadla ARTEATRO v centre Bratislavy, ktorého bol počas 12 rokov existencie - 7 rokov jedným z umeleckých vedúcich popri režisérovi Tomášovi Roháčovi. Práve na pôde komorného divadla pôsobil ako pohybový asistent a choreograf v spolupráci so študentmi Konzervatória v Bratislave na absolventských predstaveniach, Talenty a ctitelia (2015), Mastný hrniec (2017). Vytvoril tiež profesionálnu pohybovú inscenáciu Vetustius Pulvere (staršie než prach) (2013), účinkoval v činohernej inscenácii Zlomatka (2017) a vytvoril tanečné divadlo s prvkami nového cirkusu Salome 1.2. .4., (2018) so študentmi Tanečného divadla a performancie.

Pravidelne spolupracuje s Operou SND. Ako herec a tanečník vystupoval v inscenácicáh Predaná nevesta, Čarovná flauta, Faust a Španielska hodinka. Aktuálne stvárňuje  postavu Správcu v opere Čert a Káča (2022), ako tanečník účinkuje v opere Svätopluk (2023) a ako herec v opere Nabucco (2023).