Orsolya Sáfár

Orsolya Sáfár

Orsolya Sáfár je zmluvnou sólistkou Maďarskej štátnej opery.

Táto maďarská sopranistka sa narodila v Zalaegerszegu a po víťazstve v roku 1999 na Medzinárodnej súťaži Ádáma Jenőa bola v tom istom roku prijatá na Hudobnú akadémiu Ferenca Liszta v Budapešti, kde sa stala profesionálnou umelkyňou a v roku 2004 získala aj magisterský titul z pedagogiky ako študentka Eriky Sziklayovej. Spolupracovala so svojou učiteľkou Bernadett Wiedemann.

Vďaka viacerým maďarským a medzinárodným štipendiám mala možnosť absolvovať majstrovské kurzy u renomovaných spevákov a mohla sa zúčastniť na viacerých maďarských a medzinárodných speváckych súťažiach. Napríklad v roku 2003 sa umiestnila na treťom mieste na medzinárodnej súťaži Joseph Haydn Aria, v roku 2006 získala špeciálnu cenu talianskej speváckej súťaže Riccardo Zandonai a v roku 2009 bola tiež finalistkou medzinárodnej speváckej súťaže Hilde Zadek.

Ako absolventka získala štipendium Operného štúdia Maďarskej štátnej opery, kde debutovala na profesionálnej scéne v úlohe Oscara (Verdi: Maškarný bál - 2005) a Zerliny (Mozart: Don Giovanni - 2006). Medzi jej obľúbené úlohy, ktoré na javisku stvárnila, patria Pamina (Mozart: Čarovná flauta), Mimì (Puccini: Bohéma), Liù (Puccini: Turandot) a Marguerite (Gounod: Faust). S radosťou stvárňuje aj známe hrdinky Belliniho, Donizettiho, Rossiniho a Verdiho opier, ako aj ženské úlohy 20. a 21. storočia, napríklad Lucy (Menotti: Telefón), Zuzanu (Hindemith: Sancta Susanna) alebo Margaritu (Gyöngyösi: Majster a Margarita).

Okrem účinkovania v maďarských mestách ako Miškolc, Győr, Pécs, Szombathely sa Orsolya Sáfár dostala na javisko vo Viedni (Wienerfestwochen 2011), viackrát hosťovala v Bratislave v Slovenskom národnom divadle (2018, 2020) a spievala vo Victoria Hall v Genfe (Silvestrovský galavečer 2018).

V lete 2015 sa zúčastnila turné po Japonsku organizovanom Maďarskou štátnou operou, kde stvárnila Zuzanu (Mozart: Figarova svadba). Počas turné V-4 v roku 2018 (Varšava, Bratislava, Praha) stvárnila úlohu Dievčaťa (Kodály: Szeklerov spinner). Zahrala si aj úlohu Adiny (Donizetti: Don Pasquale) počas Rolling Opera Production po Transylvánii.

V roku 2016 bola vybraná za spevácku partnerku Bryna Terfela a v roku 2019 Vittoria Grigolu na ich galakoncerte v Budapešti. Orsolya Sáfár mala tiež tú česť byť hlavnou predstaviteľkou a zároveň rozprávačkou krátkeho filmu, ktorý bol nakrútený ako pocta k 130. výročiu založenia Maďarskej štátnej opery.

Okrem operných úloh jej repertoár dopĺňa niekoľko piesňových cyklov a oratórií. Pravidelne vystupuje na uznávaných festivaloch klasickej hudby.

V roku 2003 jej bola udelená cena Artisjus za všetky jej snahy a aktivity pri uvádzaní a propagácii súčasných maďarských hudobných diel. Jej talent a profesionálny výkon bol vysoko ocenený cenou Juventus v roku 2013 a Pamätnou plaketou Gusztáva Oláha v roku 2015 - obe jej udelilo materské divadlo, Maďarská štátna opera. Bola zaradená medzi Komorné speváčky sezóny 2018/2019 Maďarskej štátnej opery. V roku 2015 získala Strieborný kríž za zásluhy o maďarský štát.