Simon Keenlyside

Simon Keenlyside

Barytón

Simon Keenlyside pochádza z Londýna. Ako sólista debutoval v postave Grófa Almavivu (Figarova svadba) v Štátnej opere Hamburg. Je obľúbeným hosťom viacerých významných operných scén: Metropolitná opera v New Yorku, Covent Garden, Bavorská štátna opera v Mníchove, Štátna opera Viedeň. Predstavil sa ako Rodrigo Posa (Don Carlos), Giorgio Germont (La traviata), Papageno (Čarovná flauta), Golaund (Pelléas a Mélisanda), Don Giovanni, Eugen Onegin, Wozzeck, Billy Budd, Hamlet, Macbeth či Rigoletto.

 

V roku 2006 získal cenu Olivier Award, o rok neskôr ocenenie ECHO Klassik, v roku 2011 ho vyhlásili za najlepšieho vokalistu roka v USA (Year Award).

 

Spolupracoval a spolupracuje s Chamber Orchestra of Europe, s City of Birmingham Orchestra, s London Symphony Orchestra, s Cleveland Orchestra, ale aj s Českou filharmóniou či s Viedenskými filharmonikmi a Berlínskymi filharmonikmi. Významné sú jeho umelecké produkcie pod vedením popredných dirigentov: Paul McCreesh, Sir Simon Rattle, Edward Gardner, Claudio Abbado, Christian Thielemann, Riccardo Chailly, Richard Hickox, Sir Charles Mackerras, René Jacobs.

 

Simon Keenlyside sa podieľal na celom rade vynikajúcich CD nahrávok s dielami Schuberta, Brahmsa, Schumanna, Straussa či Brtittena. Je viacnásobným držiteľom Grammy Awards a získal tiež ocenenie Nahrávka roka (ECHO Klassik, 2014).

 

K najnovším umelcovým angažmán patria: Don Giovanni v Metropolitnej Opere, v Štátnej opere Viedeň a v Bilbao, Gróf Almaviva v La Scale, Macbeth a Golaud v Štátnej opere Viedeň – a viacero významných koncertných podujatí.