Kateřina Kněžíková

Kateřina Kněžíková

Soprán

Sopranistka Kateřina Kněžíková je jednou z najperspektívnejších speváčok mladej generácie, ktorá sa popri opere stále častejšie venuje aj koncertnému repertoáru, v ktorom dosahuje úspechy nielen doma, ale prevažne v zahraničí. Jej hlavným repertoárom sú diela A. Dvořáka, B. Martinů či L. Janáčka a piesňová literatúra. Je laureátkou viacerých speváckych súťaží, ceny Classic Prague Awards 2018 za najlepší komorný výkon a Ceny Thálie 2019 za mimoriadny javiskový výkon v inscenácii Julietta alebo Snár (B. Martinů) na doskách Národného divadla moravskosliezskeho v Ostrave.

Absolvovala Pražské konzervatórium a Hudobnú a tanečnú fakultu AMU v Prahe. V roku 2006 sa stala stálou členkou Opery Národného divadla, v súčasnej dobe tu vystupuje napríklad v inscenáciách Rusalka, Cosí fan tutte, Carmen, Čarovná flauta, Predaná nevesta či Jakobín.

Predstavila sa publiku na viacerých festivaloch v Česku aj v zahraničí, v roku 2021 s úspechom stvárnila hlavnú úlohu Káti Kabanovej v rovnomennej opere L. Janáčka na prestížnom festivale Glyndebourne Opera Festival. Má za sebou spoluprácu s poprednými orchestrálnymi telesami (BBC Symphony orchestra, Bamberger Symphoniker, Camerata Salzburg, Collegium 1704, Česká filharmónia, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, London Philharmonic Orchestra, Rotterdam Philharmonisch Orchest, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Symfonický orchester Českého rozhlasu, PKF – Prague Philharmonia atď.) a celou plejádou skvelých dirigentov (J. Bělohlávek, S. Baudo, P. Domingo, A. Fisch, M. Honeck, J. Hrůša,, V. Luks, O. Lyniv, T. Netopil, J. Nelson, R. Ticciati, E. Villaume).

Vytvorila množstvo nahrávok, napríklad Smetanovej Predanej nevesty (Harmonia Mundi), Kytice B. Martinů, či oratória La Deposizione dalla Croce di Gesa Cristo F. X. Richtera s Czech Ensemble Baroque v Supraphone. Jej nahrávka „Dove é amore é gelosia“ v produkcii Opus Arte získala ocenenie nemeckej kritiky Schallplattenkritik. V roku 2021 vydala pri Supraphone svoje prvé profilové CD pod názvom „Phidylé“, ktoré bolo označené ako „Editor's Choice“ a „The Best Classical Albums of 2021“ v časopise Gramophone. V roku 2022, získal album „Phidylé“ prestížnu cenu BBC Music Magazine Awards v kategórii „Vocal“. V Radioservise vydala koncom roka 2021 svoje druhé profilové CD pod názvom „Fantasia“.