Dejiny násilia

Édouard LouisTomáš Loužný

Dejiny násilia

Drama

Ako veľmi sa môže líšiť rozprávanie jednej skutočnej udalosti? Odvážne a šokujúce vyznanie pripomínajúce detektívny príbeh naruby.
Predstavenie je v rámci Festivalu Drama Queer.

The new SND building, Studio
V decembri 2012 Édouarda Louise znásilnil a takmer zabil muž, ktorého Édouard stretol počas cesty z vianočnej večere a následne ho pozval k sebe domov. Aby sa vyrovnal s posttraumatickou stresovou poruchou, obrátil sa vo svojich spomienkach k minulosti, ktorú chcel navždy nechať za sebou. Hlavný hrdina rozpráva o okolnostiach traumatickej udalosti lekárom, polícii a svojim blízkym. No každý z nich trestný čin vidí svojím vlastným pohľadom.
 
Z osobnej skúsenosti sa tak rodí história násilia, nad ktorou už priamy účastník stratil kontrolu. Do príbehu vstupujú malomestské predsudky siahajúce k homofóbii, rasizmus správnych orgánov a jednotlivec, ktorý za jednu noc prežil intenzívny vzťah blízkosti a následnej zrady, sa stáva len neosobnou štatistikou včerajších správ.
 
Odvážna a šokujúca výpoveď je adaptáciou románu mladého francúzskeho autora Édouarda Louise, ktorý sa po vydání svojho debutu Skončiť s Eddym B. stal literárnym fenoménom.
 
I vďaka tomu, že jeho autobiografické romány otvárajú naliehavú otázku stále pretrvávajúcich rasových a sexuálnych predsudkov. Švandovo divadlo predstaví toto dielo Édouarda Louise slovenským divákom ako prvé v adaptácii mladého autora a režiséra Tomáša Loužného, ktorý bol v minulom roku nominovaný divadelnou kritikou na talent roka.

 

Production Team

Preklad predlohy Sára Vybíralová
Directed and Adapted by Tomáš Loužný
Dramaturgy David Košťák
Stage Design Petr Vítek
Costumes Design Martin Chocholoušek
Inšpicientka a asistentka réžie Blanka Popková
Production Tereza Marková

Cast

Eddie Oskar Hes
Policajtka/Sestra/Doktorka/Didier Marie Štípková
Policajt/Doktor/Geoffrey David Punčochář​