Hubička

Bedřich Smetana

Hubička

opera

Poetická klenotnica nádhernej českej melodiky

Romantická opera v dvoch dejstvách v českom jazyku, české a anglické titulky 

Rodinné predstavenie 

nová budova SND, Sála opery a baletu
1. 3. 2024 19:00 h - 21:15 h

Plán predstavení

Sobota 8. 6. 2024
17:00 h 19:15 h
V predaji
Sobota 12. 10. 2024
19:00 h 21:15 h
V predaji
Nedeľa 13. 10. 2024
18:00 h 20:15 h
V predaji
Dramaturgický úvod 30 minút pred večerným predstavením (Operný salón, vstup voľný)
 
Lukáš, mladý vdovec s dieťaťom, sa má oženiť s Vendulkou, no obaja sú tvrdohlaví. Hneď ako sa stretnú, pohádajú sa o hubičku – bozk, ktorý Vendulka z piety k nebohej nechce dať Lukášovi pred svadbou. Lukáš preto naschvál prichádza pod Vendulkine okná s dievčatami, aby svoju milú ponížil. Svoj čin však oľutuje a Vendulke sa ospravedlní. Tá mu odpustí a chce mu dať za pravdu, no tentoraz bozk odmietne Lukáš. Nakoniec si padnú do náručia.
 
Poetické dielo je klenotnicou nádhernej českej melodiky vrátane slávnej uspávanky Hajej, můj andílku – Letěla bělounká holubička. Literárny námet Karolíny Světlej vychádza zo skutočnej udalosti, libreto podľa neho napísala Eliška Krásnohorská. Opera je úsmevnou, vrúcnou i dojímavou oslavou lásky. Špeciálny význam má Hubička aj pre SND, v rovnaký deň ako nová premiéra – 1. marca sa ňou v roku 1920 otváralo Slovenské národné divadlo.
 
Vhodné pre deti od 10 rokov.
 
Uvádzame pri príležitosti Roku českej hudby a 200. výročia narodenia Bedřicha Smetanu. 
 
Dĺžka predstavenia: 2 hodiny 15 minút s jednou prestávkou



Recenzia premiéry: Alan Neilson, OperaWire

Hlinkovej jasná réžia: "Režisérka Andrea Hlinková sa nesnažila urobiť z toho niečo iné, nepokúšala sa odkrývať skryté témy či rozohrávať podprahové motivácie. Operu skôr prijala takú, aká je – jednoduchá ľudová rozprávka – a tak ju aj inscenovala... Celkovo išlo o vizuálne atraktívnu produkciu so silným dynamickým tempom, ktorá dokázala vyťažiť maximum z toho, čo sa na papieri javilo ako slabý dej."

Hudobne silné predstavenie: "O hudobnú stránku predstavenia sa postaral dirigent Jaroslav Kyzlink, ktorý vytvoril živú, krásne vyváženú interpretáciu orchestra Opery SND. Od začiatku sa v diele objavovala živelnosť a temperament, ktoré posúvali dej dopredu... Hviezdou večera bola určite sopranistka Mária Porubčinová v úlohe Vendulky, ktorú stvárnila ako emocionálne citlivú a zároveň silnú osobnosť, ktorá sa pre svoje zásady zrejme bola ochotná vzdať aj milovaného muža."
 
Premiéra: 1. 3. 2024
 
 
 
Chcete aj vy byť medzi prvými, ktorí vedia, čo sa deje v SND?

Inscenačný tím

Hudobné naštudovanie Jaroslav Kyzlink
Choreografia Lukáš Vilt
Zbormajsterka Zuzana Kadlčíková
Dramaturgia Jozef Červenka