Skaza totálneho myslenia

Skaza totálneho myslenia

činohra

Ženské mýty a obsesie podľa Marguerite Durasovej.

nová budova SND, Modrý salón
Inscenácia Skaza totálneho myslenia kritizuje potrebu absolutizovať a zovšeobecňovať pozitívne i negatívne fenomény ženského obrazu v spoločnosti. Inšpiračným materiálom na inscenáciu sú rozhovory s Marguerite Durasovou zaznamenané v diele Hmatateľný život v preklade Anny Kareninovej. Divadelná adaptácia, voľne v provokatívnych obrazoch na hranici poézie, intimity a vulgárnosti, odhaľuje neznesiteľný priestor slobody a subjektivity.
 
V rámci inscenácie má dobrovoľník z divákov možnosť ovplyvňovať formu predstavenia náhodným výberom komponovaných skladieb z iPadu. Hudobný koncept relativizuje fixnú podobu jednotlivých divadelných situácií vzhľadom na náladu a atmosféru (podobne, ako je to s premenlivosťou a nestálosťou našich názorov a presvedčení).
 
„Skaza totálneho myslenia je melodická nádhera, ,báseňʽ, ktorá dojíma aj rozosmieva. Núti nás zamyslieť sa. Postavy sa v tejto záplave myšlienok vrhajú do neznáma a nútia diváka ,myslieť siʽ. To mi dnes príde aktuálne a veľmi dôležité, pretože nám v našich životoch občas stereotyp vyhovuje. Radšej sa smejeme a tlieskame tomu, čomu ostatní. Stačí nám zrozumiteľná lacnosť. Rezignujeme a uvedomíme si, že v tom prehltenom svete si už tak nejako nemyslíme nič o ničom. Inscenácia Skaza totálneho myslenia apeluje na divákov, aby neboli ľahostajní, aby mali názor. A to má zmysel!“
 
Amálie Dvořáková, Divadelný svet Brno
 
Tutoriál hudobného konceptu:
1. Pri vstupe do sály máte možnosť zvukovo dotvárať predstavenie. Bude vám zapožičaný iPad s pätnástimi tlačidlami.
 
2. Prvú ľubovoľnú a náhodnú skladbu pustíte pri prvom zotmení hľadiska. Ďalšie skladby volíte podľa vlastnej potreby a predstavy o zmene nálady hranej situácie na javisku.
 
3. Herci majú možnosť žiadať od vás číslo skladby na prianie. Definitívna voľba je však na vás.

Inscenačný tím