Peter Kováč

Peter Kováč

Peter Kováč bol od roku 2014 štyri roky dramaturgom Činohry SND. K spolupráci ho prizval vtedajší riaditeľ Činohry SND Roman Polák, s ktorým participoval na koncepcii úspešných divadelných činoherných sezón v SND. Peter Kováč bol napríklad dramaturgom inscenácie Mojmír II. alebo Súmrak ríše, ktorá získala päť divadelných ocenení Dosky, z ďalších spomeňme napríklad tituly Arkádia, Sissi (úteky Alžbety Rakúskej). V repertoári sú stále inscenácie Mercedes Benz, Veselé paničky windsorské, Nepolepšený svätec, či inscenácia pre deti Ako sa Lomidrevo stal kráľom.
 
Peter Kováč absolvoval Divadelnú fakultu VŠMU odbor Filmová a divadelná veda. Pôsobil ako dramaturg v niekoľkých slovenských divadlách – Divadlo J. G. Tajovského vo Zvolene, Divadlo SNP v Martine – dramaturg od roku 1987, od roku 1996 umelecký šéf, od roku 1998 riaditeľ. V rokoch 2006 – 2008 viedol ako hlavný koordinátor projekt kandidatúry mesta Martin na titul Európske hlavné mesto kultúry 2013. V roku 2008 bol umeleckým šéfom Slovenského komorného divadla Martin.
Peter Kováč dramaturgicky pripravil viac ako sto divadelných inscenácií v rôznych slovenských divadlách. Ako scenárista a dramaturg sa podieľal na niekoľkých hraných a dokumentárnych filmoch, napríklad Robinson a Crusoe (2002), Povesti spod Karpát (2017), Casino.sk (2019), Zrod sveta divadla (2019). Je autorom štúdií o divadle uverejnených v časopise Slovenské divadlo, Javisko a v divadelných bulletinoch. Preložil viac ako tridsať divadelných hier, niekoľko kníh a esejí.