Impresario Dotcom opäť na scéne Opery SND

Predstaviť nové dielo je vždy sviatkom, navyše, ak ide o operu. Stalo sa tak v uplynulej divadelnej sezóne, keď Opera SND uviedla slovenskú premiéru komickej opery Ľubice Čekovskej Impresario Dotcom, ktorá sa stretla s veľkým ohlasom a získala aj prestížne ocenenie kritikov DOSKY 2023 za mimoriadny počin v hudobnom divadle. Diváci sa o kvalitách diela môžu presvedčiť opäť v piatok 26. januára a v nedeľu 28. januára 2024 vždy o 19.00 hod. v novej budove SND.
 
Komická opera o opere a jej zákulisí
 
V opere Impresario Dotcom nazrieme za oponu, čo je vždy istým spôsobom príťažlivé. Tvorcovia sa inšpirovali majstrom komédiografom Carlom Goldonim a jeho dielom Impresario zo Smyrny (historický názov súčasného tureckého mesta Izmir), ktorú napísal v roku 1761. Je to satirická freska z divadelného prostredia, a keďže humoru nikdy nie je dosť, bol to impulz pre taliansku libretistku Lauru Olivi, aby sviežim námetom oživila vážny operný žáner. Impresario Dotcom je teda buffa o dobre situovanom človeku, ktorý chce založiť opernú spoločnosť, ale umeniu až tak veľmi nerozumie. Do vyhláseného konkurzu sa prihlási niekoľko ambicióznych záujemcov vystupujúcich pod menami operných postáv, ktorých árie sa rozhodli predviesť: Orfeo (Orfeus a Eurydika), Olympia (Hoffmannove poviedky), Carmen, Violetta (La traviata) a Tamino (Čarovná flauta). Uchádzajú sa o miesto v divadle impresária Dotcoma. Ocitnú sa v nezávideniahodnej situácii ozvláštnenej zákulisným svetom opery s prejavmi lásky aj intrigami...
 
Inšpirujúca zvuková fantázia
 
Skladateľka Ľubica Čekovská má rada výzvy aj turbulencie (napokon tak nazvala aj jedno zo svojich symfonických diel) a navyše má rada aj humor v hudbe. Pri komponovaní Impresaria sa sústredila na árie z citovaných i iných opier „na pôde vlastnej hudobnej rétoriky“. Opera Impresario Dotcom vznikla z iniciatívy prestížneho festivalu Bregenzer Festspiele, Slovenského národného divadla a nemeckého vydavateľa Bärenreiter-Verlag Kassel. Svetovú premiéru mala na festivale v Bregenzi v roku 2020 a vzbudila ohlas v rakúskych, nemeckých, švajčiarskych i talianskych médiách. Recenzia v denníku Frankfurter Allgemeine Zeitung (online 22. 8. 2020) bola uvedená titulkom Konečne veselá koronová opera a okrem iného v nej autor vyzdvihuje „tonálne zafarbenú, džezovo obratne okorenenú hudbu“; páči sa mu skvelo „hudobne pokrivený“ valčík či hudobnými nápadmi prekypujúca zvuková fantázia skladateľky, „citáty z áriového repertoáru jednotlivých protagonistov sú brilantne spracované do kontextu grotesknej koláže“.
 
Skvelé medzinárodné obsadenie
 
V úvode predstavenia opery Impresario Dotcom sa ocitneme akoby v lietadle, kde nám zasvätenú inštruktáž vtipne v niekoľkých jazykoch poskytne sám impresário Dotcom v podaní herečky Zeynep Buyraç. Pod taktovkou talianskej dirigentky Alice Meregaglia sa predstaví ako Carmen Terézia Kružliaková, Violettu stvárni Adriana Kučerová a Olympiu Eva Katráková Bodorová. Tamina bude spievať americký tenorista Simeon Esper, Orfea nemecký kontratenorista Hagen Matzeit. V úlohe lakomého agenta Conte Lasca účinkuje Pavol Remenár ako jediný, ktorý túto postavu naštudoval špeciálne pre bratislavskú produkciu.
 
Kostýmy navrhla Nicole Pleuler, ktorá využila a zrecyklovala už existujúce materiály z divadelného fundusu. Týmto prístupom zaujala a získala za ne aj prestížnu rakúsku cenu Musiktheater Preis. Aj scénografia Hermanna Feuchtera je minimalistická, ale mimoriadne účinná a zaujímavá, využíva najmä divadelné technológie – točňu a elektrické ťahy. Pod vedením nemeckej režisérky Elisabeth Stöppler (inscenáciu v SND naštudoval Felix Schrödinger) vznikla súčasná, veselá pocta vážnemu štyristoročnému opernému žánru.
 
Tí, čo videli slovenskú premiéru v októbri 2022, odporúčajú, že si netreba nechať ujsť príležitosť a prísť si pozrieť operu Impresario Dotcom v piatok 26. januára alebo v nedeľu 28. januára vždy o 19.00 hod. v novej budove SND.