Divadelný román naposledy v SND 6. marca

„Na svete sú všelijaké mechanizmy, ale divadlo je ten najzložitejší,“ hovorí hrdina príbehu z divadelného prostredia v inscenácii Divadelný román, ktorú Činohra SND uvádza v stredu 6. marca 2024 posledný raz.
 
Inscenáciu dramatizácie románu Michaila Bulgakova s názvom Divadelný román pripravila naša prvá činoherná scéna k storočnici Slovenského národného divadla pred štyrmi rokmi. Dôkazom toho, že téma aj inscenácia zaujali svedčí aj konštatovanie hercov, ktoré zaznelo na tlačovej besede pred premiérou: „Štúdium tejto hry bol darček aj pre nás, už dávno nás niečo tak nebavilo.“ Potvrdil to aj záujem divákov nazrieť do zákulisia divadelného prostredia. Navyše, ak je ten pohľad groteskný, ak s humorom poodhaľuje vášnivý svet umenia, pozoruhodné životy jeho tvorcov, ale aj každodennú prevádzku, závisť, intrigy – teda všetko to, čo k divadlu neodmysliteľne patrí.
 
Bulgakov divadlo dôverne poznal, v románe v podstate opisuje situácie z moskovského divadla MCHAT. V centre je mladý autor Maksudov, ktorý sa snaží presadiť svoju hru a naráža na nepochopenie a množstvo problémov. Bulgakov odkrýva tajomstvá šatní hereckých hviezd, počúva výhrady režisérov, nazerá do kancelárie šéfov, popisuje klebety sekretárok, svet fantázie i mágie života v svetle rámp i realitu divadelnej „každodennosti“. „Bulgakov bol výborný pozorovateľ. Majster písania dialógov, ktoré sú nesmierne vtipné,“ hovorí jeden z režisérov inscenácie Lukáš Trpišovský. „Divadelný román nedokončil, život v totalite divadla ho nesmierne vyčerpal. Namiesto toho sa venoval svojmu majstrovskému románu – satire Majster a Margaréta.“
 
Divadelný román nie je „banálnym klebetením“; pri čítaní románu a teda aj jeho javiskovej adaptácie sa nemožno vyhnúť ani vzťahom medzi umením a politikou. Bulgakov ich poznal veľmi dobre, podstatnú časť svojho tvorivého života prežil v sovietskom Rusku vedenom J. V. Stalinom, s ktorým mal osobné skúsenosti a ktorý zásadne ovplyvnil jeho život i dielo.
 
Prvú slovenskú adaptáciu Bulgakovovho nedokončeného románu naštudoval česko-slovenský režijný tandem SKUTR – Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka v hlavnej úlohe so skvelým Alexandrom Bártom. Pozornosť na seba v Divadelnom románe upúta Zlatá herecká garda, ktorú reprezentujú Emília Vášáryová, Božidara Turzonovová, Zuzana Kocúriková, Emil Horváth a Martin Huba. V inscenácii účinkujú ďalší poprední členovia hereckého ensemblu a poslucháči VŠMU.
 
Nezmeškajte príležitosť nazrieť do zákulisia divadelného prostredia na derniére inscenácie Divadelný román v SND v stredu 6. marca 2024.