Hommage à Pavol Haspra

Hommage à Pavol Haspra

činohra
nová budova SND, Modrý salón
25. 4. 2024 17:30 h - 18:30 h
Režisér Pavol Haspra (1929 – 2004) pôsobil v Činohre SND štyridsaťdva rokov a vo všetkých dekádach patril medzi profilových tvorcov, ktorých režijný rukopis vyzdvihoval divadlo na vysoké kvalitatívne priečky v rámci celého česko-slovenského kontextu.
 
Hasprov dramaturgický záujem sa koncentroval na drámy ostrých kontrastov, silných konfliktov a konzekventnej dramatickosti, cez ktoré poukazoval na nemeniace sa deviácie ľudského konania naprieč desaťročiami až storočiami. Nelákali ho molové stupnice Čechovových hier, filozofické dišputy v dialógoch Jeana-Paula Sartra, konverzačná noblesa Oscara Wilda ani absurdnosť bytia Ionescových postáv. V jeho záujme bol človek ocitajúci sa vo vyhranenej krízovej situácii, padajúci na dno svojich psychických síl, keď je donútený v sebe zaprieť aj posledné zvyšky zdravého úsudku. Jeho inscenácie charakterizovali expresivita atmosféry, strmo gradujúca tenzia a vášnivé vzopätie. Preto najväčšie úspechy dosiahli jeho, dnes už ikonické inscenácie hier Arthura Millera Po páde (1964) a Cena (1969), Edwarda Albeeho Kto sa bojí Virginie Woolfovej? (1965), Johna Osborna Obzri sa v hneve (1967), Pierra Corneilla Cid (1972), Alexandra Vampilova Jarabica (1974) a Lov na kačice (1986), Williama Shakespeara Kráľ Lear (1975), Jordana Radičkova Pokus o lietanie (1980) alebo kvarteto dramatizácií románov Fiodora Michajloviča Dostojevského Idiot (1965), Zločin a trest (1971), Bratia Karamazovovci (1981) a Besi (1990).
 
Režijnú osobnosť a osobitosť Pavla Haspru si pripomenieme titulom, ktorý v závere prebiehajúcej sezóny pripravuje súčasná dramaturgia Činohry SND, inscenáciou hry Maxima Gorkého Vassa Železnovová z roku 1967. V hlavných úlohách účinkujú legendy slovenského herectva Oľga Sýkorová, Eva Poláková, Viera Strnisková, Emília Vášáryová, Soňa Valentová, Eva Kristinová, Terézia Kronerová Hurbanová, Gustáv Valach, Štefan Kvietik a ďalší.
 
Večerom bude sprevádzať teatrológ Karol Mišovic z Ústavu divadelnej a filmovej vedy CVU SAV.

Poznámka

VOĽNÝ VSTUP