Diskusia po predstavení Budete mať luft!

Diskusia po predstavení Budete mať luft!

činohra

nová budova SND, Modrý salón
Pozývame vás na diskusiu po predstavení inscenácie Budete mať luft, ktorá dokumentuje tragické udalosti v obci Pobedim v roku 1928.
 
Diskutovať však nebudeme o inscenácii ako takej, ale o témach, ktoré s ňou bytostne súvisia. Historicko-spoločenský kontext vtedajších udalostí, ale aj ďalšie zásadné momenty rómskej kultúry, no tiež praktické rady smerujúce k tomu, čo môžeme jednotlivo robiť pre lepšie postavenie Rómov v našej spoločnosti. Na to všetko a mnoho ďalšieho sa pozrieme spolu s odborníkmi na danú problematiku.
 
Hostia
Ingrid Kosová v rokoch 2006 – 2011 pôsobila na Úrade splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity. V roku 2007 založila občianske združenie Quo vadis, ktorého je štatutárkou. Združenie sa venuje inkluzívnemu vzdelávaniu, rodovej rovnosti, viacnásobnej diskriminácii rómskych žien a podpore participácie mládeže na veciach verejných. Je zriaďovateľkou Súkromného centra voľného času Quo vadis (2008) a Súkromnej základnej umeleckej školy Quo vadis (2008). V roku 2010 založila občianske združenie MONTESSORI, ktoré sa zaoberá špecifikami vzdelávania rómskych žiakov, inováciami vo vzdelávacom systéme, premenou tradičnej školy na modernú a zavádzaním pedagogického systému Marie Montessori ako aj inováciami vo vzdelávacom procese na Slovenku. Je zriaďovateľkou Súkromnej materskej školy Montessori so sídlom vo Zvolene (2012) a V Banskej Bystrici ( 2013) a tiež Riaditeľkou Montessori Inštitútu, n.o.(2017). Je autorkou niekoľkých štúdií a spoluautorkou publikácií a momentálne i poslankyňou NRSR.
 
Alžbeta Ferencová známa aj pod umeleckým menom Zea, je slovenská speváčka, televízna herečka, tanečnica a modelka. Vyrastala v Prešove, kde absolvovala Pedagogickú a sociálnu akadémiu.
V roku 2010 sa zúčastnila súťaže Miss Universe SR, následne pracovala v modelingu, hrala v seriáli TV JOJ Panelák a účinkovala v televíznej šou TV Markíza Koleso šťastia. V rokoch 2022 – 2023 stvárnila hlavnú postavu v seriáli TV JOJ Iveta režiséra Jana Hřebejka. Aktívne sa venuje aj hudobnej tvorbe, v ktorej sa pohybuje na pomedzí R&B a popu. V roku 2020 vydala debutový album Burning Light. Pochádza z rómskej rodiny, jej prastarou mamou bola prvá rómska spisovateľka s dramatička na Slovensku, Elena Lacková.
 
Moderátor Martin Staňo