Budete mať luft!

Kolektív autorov

Budete mať luft!

činohra

Umelecká reflexia tragédie, o ktorej sa aj po necelých sto rokov mlčí. Tragédie spôsobenej predsudkami, ktoré sú dodnes živé.

nová budova SND, Modrý salón
15. 3. 2024 10:00 h - 11:00 h

Plán predstavení

Streda 22. 5. 2024
19:30 h 20:30 h
V predaji
Pondelok 27. 5. 2024
19:00 h 20:00 h
Zájazd
„Kajo, dnes budeš mať luft!“ Túto vetu si vypočul jeden z obyvateľov rómskej štvrte v obci Pobedim. Neurčitá vyhrážka bola predzvesťou tragickej udalosti, na ktorej sa podľa viacerých svedectiev zúčastnili desiatky ľudí.
V noci z 1. na 2. októbra v roku 1928 sa skupina občanov obce Pobedim počas hodovej zábavy rozhodla zaútočiť na neďalekú rómsku osadu. Výsledkom tejto razie boli zničené domácnosti, množstvo zranených a šesť obetí – medzi nimi bolo aj šesťročné dieťa.
Autorská inscenácia Budete mať luft! sa snaží zachytiť príčiny tohto útoku – osobné, ale najmä spoločenské faktory, ktoré k tejto udalosti viedli. Autori vychádzajú z autentických dobových materiálov a okrem historického a dokumentárneho pohľadu sa zameriavajú na hľadanie paralel so súčasnosťou. Pobedimský masaker vnímajú ako symbol postoja majoritnej spoločnosti voči rómskej menšine. Nenávisť, pohŕdanie, stereotypy a predsudky na pozadí tohto útoku sa dajú len ťažko odlíšiť od tých, ktoré sú v mnohých kruhoch bežné aj dnes.
Hlasy, ktoré sa snažia na tento stav upozorniť, sú len výkrikom do tmy. Tak ako kedysi, aj dnes narážajú na nezáujem. 

Moderátor: Martin Staňo
 
Inscenácia nie je vhodná pre citlivé povahy a maloletých divákov.

Dĺžka predstavenia: 1 hodina bez prestávky


Chcete aj vy byť medzi prvými, ktorí vedia, čo sa deje v SND?
Nechajte nám na vás kontakt a už vám žiadne novinky neuniknú.

Inscenačný tím

Koncept a scenár Pavol Viecha Martin Krč
Réžia Pavol Viecha
Dramaturgia Martin Krč
Scéna a kostýmy Emília Rigová