Robert Jindra

Chybová správa

Warning: array_keys() expects parameter 1 to be array, integer given v snd_entity_common_get_gallery_images() (riadok 604 z /www/snd.sk/sites/all/modules/custom/snd_entity/snd_entity.module).

Robert Jindra

Dirigent

Robert Jindra (1977) absolvoval Pražské konzervatórium v odbore klasický spev a dirigovanie. V rokoch 2000 – 2008 vyučoval na Pražskom konzervatóriu, kde s orchestrom konzervatória naštudoval a uviedol aj mnohé operné predstavenia. V roku 2001 začala jeho dodnes pretrvávajúca spolupráca s Národným divadlom v Prahe, najskôr vo funkcii asistenta dirigenta, od sezóny 2005/2006 ako dirigent. Podieľal sa na príprave opier Nagano (M. Smolka), Vanda (A. Dvořák), Montezuma (L. Ferrero), Aida (G. Verdi), Don Pasquale (G. Donizetti), Don Giovanni (W. A. Mozart), Tajomstvo (B. Smetana), Dievča zo Zlatého západu (G. Puccini), Falstaff (G. Verdi), Eugen Onegin (P. I. Čajkovskij), Parsifal (R. Wagner). Spolupracoval tiež na projekte kompletného uvedenia tetralógie R. Wagnera Prsteň Nibelungov s orchestrom ND a s poprednými sólistami ND nahral CD „Opera nás baví“. V roku 2006 začal spolupracovať s Deutsche Oper am Rhein (Düsseldorf/Duisburg), kde sa ako asistent šéfdirigenta J. Fioreho podieľal na príprave operných predstavení, v nasledujúcich sezónach bol prizvaný k širšej spolupráci (Rusalka, Káťa Kabanová, Věc Makropulos, Příhody líšky Bystroušky, Z mŕtveho domu...). 

V roku 2010 debutoval v Nórskej kráľovskej opere v Oslo, v rokoch 2010 – 2015 zastával post hudobného riaditeľa Národného divadla moravsko-sliezskeho v Ostrave, súčasne bol v sezóne 2013/2014 aj hudobným riaditeľom Opery ND v Prahe. Od sezóny 2011/2012 začala jeho spolupráca so Štátnym divadlom Košice a so Slovenským národným divadlom. Okrem operných scén spolupracuje s orchestrom Praga Sinfonietta, komorným orchestrom Virtuosi Pragenses, Pražskou komornou filharmóniou, Českým národným symfonickým orchestrom, Plzeňskou filharmóniou, Symfonickým orchestrom hl. mesta Prahy FOK, Symfonickým orchestrom Českého rozhlasu ako aj so Štátnou filharmóniou Košice. V sezóne 2020/21 debutoval v Bavorskej Štátnej opere s Dvořákovou Rusalkou a nahral CD francúzskych piesní s Kateřinou Kněžíkovou a Janáčkovou filharmóniou Ostrava pre vydavateľstvo Supraphon. Od októbra 2021 zastáva pozíciu šéfdirigenta Štátnej filharmónie Košice. 

S tenoristom Pavlom Bršlíkom uviedol v Slovenskej filharmónie koncert piesní Richarda Straussa. V Slovenskom národnom divadle s veľkým úspechom hudobne naštudoval Halévyho operu Židovka a Verdiho La traviatu. 

Predstavenia