Tomáš Brauner

Tomáš Brauner

Dirigent

Tomáš Brauner patrí k najvyhľadávanejším dirigentom svojej generácie. Od roku 2018 zastáva post šéfdirigenta Filharmónie Bohuslava Martinů v Zlíne a hlavného hosťujúceho dirigenta v Plzenskej filharmónii, s ktorou získal ocenenie Classic Prague Awards 2017 v kategórii Nahrávka roka za „Kompletné dielo pre violončelo a orchester Bohuslava Martinů“ (vydavateľstvo Dabringhaus und Grimm). V roku 2017 dostal Umeleckú cenu mesta Plzne za mimoriadny počin umelca nad tridsať rokov. V rokoch 2013 – 2018 zastával post šéfdirigenta Plzenskej filharmónie. V rokoch 2014 – 2018 pôsobil tiež ako hlavný hosťujúci dirigent Symfonického orchestra Českého rozhlasu v Prahe. 

Tomáš Brauner pravidelne spolupracuje s poprednými symfonickými orchestrami a opernými inštitúciami: so Symfonickým orchestrom hlavného mesta Prahy FOK, s PKF-Prague Philharmonia, s Deutsche Radio Philharmonie, s Münchner Symphoniker, Nürnberger Symphoniker, s Krakowskou filharmóniou, ale aj s National Radio Orchestra Romania, so Slovenskou filharmóniou, diriguje tiež Philharmonie Südwestfalen, Štátny orchester moskovského rozhlasu, Orchestra of Colours Athen, Janáčkovu filharmóniu Ostrava, Pražský komorný orchester, hosťuje tiež vo Filharmónii Bohuslava Martinů, v Moravskej filharmónii Olomouc či v Severočeskej filharmónii Teplice a diriguje aj Český národný symfonický orchester. 

V Národnom divadle moravskosliezskom v Ostrave naštudoval a diriguje Verdiho opery Nabucco a Ernani, Gounodovu operu Romeo a Júlia, Donizettiho Máriu Stuartovnu, Hamleta od A. Thomasa a tiež Janáčkovu Káťu Kabanovú. V Palacio de Bellas Artes v Mexico City dirigoval operu Leoša Janáčka Její pastorkyňa. Z baletných diel naštudoval Čajkovského Labutie jazero a Šípkovú Ruženku, Zvonára od Matky Božej z autorskej dielne Jeana-Michela Jarrého či Giselle A. Ch. Adama.

Tomáša Braunera pozývajú tiež na významné medzinárodné festivaly. Na Festival Richarda Straussa v Garmisch Parten-Kirchene ho zavolali vystúpiť spolu so Symfonickým orchestrom Českého rozhlasu. Išlo o úvodný koncert k 150. výročiu narodenia Richarda Straussa. Brauner tu okrem iného uviedol Alpskú symfóniu od tohto majstra. Ďalej hosťoval na festivaloch v Bad Kissingene, na Pražskej jari, na MHF Smetanova Litomyšl, na MHF Český Krumlov.

Umeleckú dráhu operného dirigenta začal v roku 2007 v Divadle J. K. Tyla v Plzni, kde naštudoval či dirigoval celý rad operných titulov: Ponchielliho La Giocondu, Mozartovho Dona Giovanniho, Čajkovského Pannu Orleánsku, Dvořákovho Jakobína, Pucciniho Turandot, Adrianu Lecouvreur od Francesca Cileu, Gounodovho Fausta, Tajomstvo od Bedřicha Smetanu a ďalšie.

V roku 2008 debutoval v Národnom divadle v Prahe predstavením Verdiho Otella. Nasledoval Massenetov Don Quijote, Rossiniho Barbier zo Sevilly, potom prišla na rad Pucciniho Bohéma a Tosca, Verdiho diela La traviata a Nabucco, Mozartova Čarovná flauta, Bizetova Carmen alebo koncertné uvedenie Mignon od Ambroisa Thomasa. V roku 2010 sa Tomáš Brauner stal laureátom Medzinárodnej dirigentskej súťaže Dimitrisa Mitropoulosa v Aténach.