Andrea Schifano

Andrea Schifano

Sólista
Absolvoval Kráľovskú akadémiu tanca v Londýne a Bostonskú baletnú akadémiu v USA. Od roku 2021 pôsobil v balete Slovinského národného divadla pod vedením Edwarda Cluga. V rokoch 2014 – 2021 pôsobil na poste prvého sólistu v Chorvátskom národnom balete v Záhrebe pod vedením Leonarda Jakovinu. Od sezóny 2023/2024 je sólistom Baletu SND.
 
Vo svojom repertoári má hlavné postavy klasických a neoklasických diel, ako sú napríklad Albrecht (Giselle, ch. Iraida Lukasova), Solor, Grand Pas d’action (Bajadéra, ch. Vasilij Medvedev), Princ (Luskáčik, ch. Derek Dean), Vronskij (Anna Karenina, ch. Leo Mujic), Romeo (Romeo a Júlia, ch. Patrice Bart), Tadzio (Smrť v Benátkach, ch. Valentina Turcu), Stratený chlapec (Peter Pan, ch. Giorgia Madia), Princ Siegfried, Šašo (Labutie jazero, ch. Vladimir Malakhov), Franz Josef (Alžbeta Rakúska – Sissi, ch. Patrice Bart), Chaveiler Danceny (Nebezpečné známosti, ch. Giorgio Madia), Leon Dupois (Madam Bovary, ch. Valentina Turcu) a iné. Tancoval sóla v dielach Edwarda Cluga – Carmina Burana, Svätenie jari, Peer Gynt, Svadby.
V Balete SND sa uviedol v sólových postavách, ako sú napríklad Leto (Popoluška, ch. Michael Corder), Pas de cinq (Labutie jazero, ch. Rudolf Nurejev), Des Grieux (Manon, ch. Kenneth MacMillan) a ďalšie.