Jaroslav Moravčík

Jaroslav Moravčík

Svoju profesionálnu dráhu začínal v SĽUK-u ako tanečník, neskôr tu zastával post choreografa, šéfa tanca i predsedu umeleckej rady. Pre SĽUK vytvoril osem celovečerných programov.
Sedem rokov pôsobil vo funkcii šéfa baletného súboru v rakúskom Mörbischi. Bol tiež zakladateľom a umeleckým šéfom US SLUKA a stál aj pri zrode Slovenského komorného baletu. Je držiteľom viacerých prestížnych ocenení za choreografickú i režisérsku tvorbu. Spolupracuje s mnohými profesionálnymi tanečnými a divadelnými súbormi a jeho choreografie sa stali pilierom aj veľkých zábavných programov Slovenskej i Českej televízie a tiež filmu. Momentálne pracuje ako umelec v slobodnom povolaní a vedie tanečnú skupinu Atašé, zameriavajúcu sa na produkciu modernej akusticko-tanečnej šou. 
Choreografie Jaroslava Moravčíka nesú charakteristické znaky jeho tvorby: osobitý pohybový slovník, humor, neobyčajný zmysel pre rytmus, dynamiku a tanečný výraz. Rád využíva rekvizity i netradičné choreografické postupy. Dokonalé ovládanie folklórneho materiálu, ale i kánonu klasického a moderného tanca s dôrazom na rytmus môžeme vidieť v dielach, ako sú: ČertovinyZo srdcaHaravaraČarovné husleGenesisZlatá muzika (SĽUK), Maškarný bálHra o svätej DoroteDon GiovanniRusalkaDcéra plukuVeselá vdovaČervená čiapočkaBoris Godunov, Svätopluk (Slovenské národné divadlo, Bratislava), KuboLimonádový JoeFrantišek z Assisi (Nová scéna, Bratislava), Židovská nocRakúska nocNemecká nocTalianska nocPod cudzou vlajkou (Divadlo Aréna, Bratislava), Luskáčik (Bratislavské bábkové divadlo), Od začiatku (Slovenský komorný balet), High Life (Divadlo Wüstenrot, Bratislava), BáthoryčkaAdam ŠangalaPeter PanBúrlivé výšinyDivotvorný hrniec (Divadlo Andreja Bagara, Nitra), Gypsy RootsViedenská krvČarostrelecŽobravý študentModrá ružaPolepetko (Štátna opera, Banská Bystrica), Bláznivý deň (VUS, Bratislava), LýsistrataNávšteva starej dámy(Divadlo Jozefa Gregora Tajovského, Zvolen), V rytmeZ rozprávky do rozprávkyPolepetko (Štátne divadlo Košice), Čierna mačkaCimbal, tanec, husličkyCarmen a Don JoséMiesto pre RómovStratení ľudiaKamene osudu (Divadlo Romathan, Košice), Živá krása (PUĽS, Prešov), Čardášová princezná, Cigánsky barón, Maugli, Pobozkaj ma, Katarína, Pa-di-pa-ré, BáthoryčkaDiagnóza I21František z AssisiMária Antoinetta (Divadlo Jonáša Záborského, Prešov), Zvedavá rozprávka(Slovenské komorné divadlo Martin), Maco Maťo hľadá hniezdo (Divadlo Jána Palárika, Trnava), Cyril a MetodHviezdy folklóru (Bratislava), Balada pre banditu(Mestské divadlo Žilina).

České scény:
Šakalí létaKabaretZvonokosyŠugar (DJM Ostrava), Čardášová princezna(Slezské divadlo Opava), Jedna noc na KarlštejněFaustTři v tomVeselé paničky windsorskéHrátky s čertemNejkrásnější válkaMaryšaRomeo i JuliaCesta kolem světa za 80 dnůNebe na zemiPopelkaSen noci svatojánské (Těšínské divadlo), Cikáni jdou do nebe (VČD Pardubice), Malované na skle (Divadlo loutek Ostrava), Manon Lescaut (Státni opera Praha), Cikánske kořeny (SD Ústí nad Labem)

Choreografie pre film: 
Fontána pre Zuzanu 2Let bocianovMuzikaCinka PannaJánošík.
Pracoval ako choreograf na 360-stupňovej multinacionálnej rockovej opere Pietro e Lucia.