Branislav Jobus

Branislav Jobus

Branislav Jobus, viac známy ako Braňo Jobus, či pod mediálne známou zdrobneninou Branuško, je slovenský spevák, alternatívny hudobník, spisovateľ a zakladateľ hudobného festivalu Vrbovské vetry. Je členom viacerých originálnych hudobných zoskupení (Vrbovskí víťazi, Karpatské chrbáty, Abusus).

Ako spisovateľ debutoval v roku 2006 rozprávkovou knihou Láskavé rozprávky, ktorá sa v roku 2007 dočkala dotlače vo vydavateľstve Edition Ryba a v roku 2010 audio verzie. V roku 2008 prišiel Braňo Jobus s napínavou publikáciou z horolezeckého sveta Až na vrchol. Ďalším literárnym počinom bola opäť detská kniha Zázračné rozprávky z r. 2009.

V roku 2010 vyšla Braňovi Jobusovi prvá kniha o Muflónovi Ancijášovi, nové časti, plné dobrodružstiev,  nasledovali v ďalších rokoch a ostatná z nich vyšla v roku 2018 - Muflón Ancijáš a mimozemšťan.

Braňo Jobus sa venuje najmä detskej literatúre a pod jeho menom vyšlo niekoľko iných publikácií ako leporelo Na výlete do vesmíru, príbeh ako vyliečiť detské srdiečko Zvon, Čarovný svet žubrienok inštalatérok, Príbeh o snení, Plajko, Červotoč Chrumo – Ja nič, ja muzikant, alebo skvelá detektívka Komisár Mrodge

Je autorom libreta pôvodnej detskej opery Slava Solovica Muflón Ancijáš, ktorá bude mať premiéru v Opere SND 29. októbra 2023. Branislav Jobus v inscenácii sám vystupuje ako Rozprávač.